29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

1 haftada yeşil kart

Adana'nın merkez Yüreğir İlçe Kaymakamı Saadettin Genç, önceki yıllarda 2.5 ayda verilen yeşil kartın, "Tek Adımda Hizmet" projesiyle birlikte 1 haftada verileceğini söyledi. 

Genç, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Kasım 2006 tarihinde "Tek Adımda Hizmet" uygulamasının başlatılmasına ilişkin bir genelge yayımladığını hatırlattı. Genç, valilik ve kaymakamlıklara gönderilen genelgede, valilik ve kaymakamlıkların ilgili mevzuat gereğince yürütülmekte olan yeşil kart, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardımı, asker ailelerine sağlık cüzdanı verilmesi, yaşlılık ve sakatlık aylığı bağlanmasıyla muhtaçlık belgesi düzenlenmesi işlemlerinde, başvuru sahiplerinin gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarının konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından araştırılmasının tek elde toplatılması ve daha çubuk yapılması için "Tek Adımda Hizmet Bürosu" kurulması gerektiğini ifade etti. 

Genelgeye göre, illerde ve toplam nüfusu 50 bini geçen ilçelerde uygulamaya geçileceğine dikkat çeken Genç, şunları kaydetti:
"Vali ve kaymakamlarca, başvuru sahibi vatandaşların durumlarının tespitine yönelik araştırmaların yetkili birimlerden görevlendirilen memurlar eliyle yürütüleceği bir büro tahsis edilecek. Bu bürodan nüfus, vergi, tarım, tapu, trafik ve sosyal güvenlik kayıtlarına elektronik ortamda ulaşılması sağlanacak. Vali ve kaymakamlar tarafından büronun işleyişine ilişkin bir uygulama yönergesi hazırlanacak, iş ve işlemlerin süreleri ve standartları belirlenerek vatandaşa duyurulacak." 

Genç, valilik ve kaymakamlıklarda ilgili mevzuat gereğince yürütülmekte olan yeşil kart düzenlenmesi işlemlerinde başvuru sahiplerinin gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarının konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından araştırılması gerektiğinin altını çizerek, "Bu araştırma işlemi, dilekçe sahibi vatandaşlarımızın ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını tek tek dolaştırılması suretiyle yaptırılmaktadır. Bu tarz bir işleyişin, vatandaşlarımıza ağır zahmet ve külfet getirmesi yanında kamu kurum ve kuruluşlarını da ciddi bir biçimde meşgul ettiği bilinen bir husustur. 

Çok sayıda vatandaşımızı yakından ilgilendiren bu sürecin basitleştirilmesi, hızlandırılması ve vatandaş üzerindeki yükün kaldırılması amacıyla kısa bir süre sonra hazırlıkların tamamlanmasının ardından 'Tek Adımda Hizmet' uygulaması başlatılacak" dedi.
Genç, genelgenin en çok yeşil kartlılara yarayacağını vurgulayarak, "Yeşil kart başvuralarının kabul edilmesi için önceki yıllarda başvuran kişiler tarafından nüfus, vergi, tarım, tapu, trafik, SSK, Bağ-Kur, emniyet ve jandarmaya götürülüyordu. Uygulamanın böyle olduğu zaman usulsüzlük çok yaşandığı için yeşil kart bürosunda çalışan bir memur kurye olarak evrekları dolaştırmaya başladı. Böyle olunca da bir yeşil kart verme süresi 2.5 ayı buldu. 'Tek Adımda Hizmet' uygulamasıyla birlikte vatandaş 1 haftada yeşil kart alabilecek" diye konuştu. 

"Tek Adımda Hizmet" projesinin kaymakamlıklarda kurulacak olan "Tek Adımda Hizmet Bürosu" adı altında hizmet vereceğini belirterek, "Bu büronun oluşmasıyla birlikte vatandaş hem daha çabuk yeşil kart alacak hem de yeşil kart yüzsüzlerinin önüne geçilecek. Daha önce maddi durumu iyi olduğu halde ihtiyaç sahiplerinin zamanında yeşil kart almasının önüne geçen yüzsüzlerin başvuru yapması son bulacak" açıklamasında bulundu.
iha
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 13:24:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?