3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

10 mutfaktan 9'u marangoz yapımı

Lineadecor Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ecemiş, Türk kadınlarının, modüler mutfak yerine merdiven altı tabir edilen marangoz yapımı mutfağı tercih ettiğini söyledi.

Ecemiş, yaptığı açıklamada, mutfak mobilyasının daha önce marangozlara yaptırıldığını, modüler üretimin olmadığını bu nedenle kadınların davranışlarının alışkanlıklarının değiştirilmesinin zor olduğunu ifade etti.

Modüler mutfağın bir çok avantajı bulunduğunu, arıza veya hasar gördüğünde değiştirilmesinin kolay olduğunu belirten Ecemiş, "Ayrıca, mutfaktaki mekan en uygun şekilde değerlendiriliyor. Standart ölçülerde değerlendirilmesi modüler mutfakta daha verimli oluyor. Modüler mutfakla, tüketici daha ekonomik daha kaliteli ürün elde etmiş oluyor" dedi.

Türkiye'de satılan her 10 mutfaktan 9'unun merdiven altı tabir edilen marangoz yapımı mutfak olduğuna dikkat çeken Ecemiş, Türkiye'de modüler mutfağın ise 15-20 yıldır var olduğunu, gittikçede geliştiğini, tanıtım için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Türkiye'de yılda 500 bin civarında mutfak satıldığını anlatan Ecemiş, şöyle konuştu: "Modüler mutfaklar marangozlarınkine göre daha ucuz ve daha uzun ömürlü. Bir modüler mutfak 20-30 yıl kullanılabiliyor. Ancak modüler mutfak satışı daha 50 binlerde. Çünkü daha Anadolu'da tam tanınmıyoruz. 10 mutfaktan biri fabrikadan çıkıyor. Aşağı yukarı 10 yıldır bu değişmiyor."

Modüler mutfağın yaygın olarak kullanılmasının bir kültür değişimi gerektirdiğini, toplumun satın alma alışkanlıklarının değişmesi için de 40-50 yıllık bir zamana ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Ecemiş, Türk halkının alışkanlıklarının kolay kolay değişmediğini bildirdi.

Ecemiş, yıllık 15 bin kapasite ile çalıştıklarını, Türkiye'de 54 mağaza, 15 ülkede başta ABD, İsrail, İran, İsviçre, İzlanda ve Kazakistan'da bayileri bulunduğunu ve toplam 70 satış noktaları bulunduğunu belirtti.

Yurt dışındaki ilk şirketleşme operasyonunu başlattıklarını ve yüzde 50 ortaklık payı ile New York'ta Lineadecor USA isminde yeni bir şirket kurduklarını anlatan Ecemiş, şöyle konuştu: "Türkiye'deki kur riski bizi bu yola götürdü. En azından riski azaltmaya çalışıyoruz. Çünkü ürünlerimizin yüzde 60-70'i ithal. ABD, Almanya, Japonya, Avusturya ve İtalya'dan mal alıyoruz. Dövizle alıp YTL ile satınca olmuyor. Hiç olmazsa hammadde maliyeti kadar ihracat yaparsak biraz faydası olur."

Ercan Ecemiş, ABD'de 2 yıl içinde en az 10-12 showroom açılmasını hedeflediklerini belirterek, showroomların genellikle New York, Virginia, Los Angeles'ta olacağını söyledi. Lineadecor'un 2007 cirosunun 40 milyon dolar olduğunu ve her yıl artış kaydettiklerini söyleyen Ecemiş, "İç pazarda durum iyi. İhracat payımız yüzde 8- 9. Fakat, ABD'de ürettiğimizin yüzde 30'u ihraç edilebilir" diye konuştu.

Bu yıla çok iyi başladıklarını, inşaat sektöründeki durgunluk ve ekonomik kriz söylentilerinin kendilerini etkilemediğini anlatan Ecemiş, sözlerine şöyle devam etti: "İnşaat sektörü bizim için durgun değil. Çünkü mutfak inşaatın sonunda satılır. Dolayısıyla yeni inşaat başlamıyor ama başlamış inşaatlar bitirilmek zorunda. Bu yıl 12 bin 500 hazır mutfak satmayı hedefliyoruz. Mutfak sektörünün yıllık cirosu 1 milyar YTL, modüler mutfağın payı 100 milyon YTL. Lineadecor'un yıllık cirosu 38 milyon YTL, payı yüzde 38, bu yıl sonu hedefimiz 46- 47 milyon YTL ciro. Yıl sonunda Türkiye'deki mağaza sayısını 60'a çıkarmayı hedefliyoruz. Son birkaç yılda 15 milyon dolarlık yatırım yaptık."

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 10:55:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?