2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

100 kişiden 10'u şeker hastası

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzman Doktor Sinan Kırım, ülkemizde her 100 kişiden yaklaşık 7-10 kişide şeker hastalığı tespit edildiğini bildirdi.

Kırım, neredeyse bilinen kadar henüz tanısı konulmamış şeker hastası bulunduğunu söyledi.

Kırım, yaptığı açıklamada, şeker hastalığının yıllar boyu süregelen, hastaların yaşam kalitesini bozan ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, temel olarak insülün adı verilen hormonun eksikliği yada etkisinin yetersizliği sonucu ortaya çıktığını söyledi.

 Ülkemizde yapılan çeşitli tarama çalışmalarında toplumdaki her 100 kişiden yaklaşık 7-10’unda şeker hastalığı görüldüğünü vurgulayan Kırım, Adana yöresinde 2003 yılında yapılan bir taramada şeker hastalığı oranının erkeklerde yüzde 12.9, kadınlarda yüzde 10.9 olduğunu söyledi. Kırım, bu taramada şeker hastalığı olduğunu bilmeyen ve hiçbir şikayeti olmayan insanların yüzde 4.2’sinde şeker hastalığı tespit edildiğini, yüzde 4.3’ünde ise karbonhidrat intoleransına rastlandığını kaydetti.

Neredeyse bilinen kadar, henüz tanısı konulmamış şeker hastası bulunduğunu ifade eden Kırım, çok su içme, çok yemek yeme, sık idrara çıkma şikayeti olanların, anne babasında şeker hastalığı olan 30 yaşını geçmiş kişilerin, yüksek doğum ağırlıklı (4 kilodan fazla) bebek doğurmuş kişilerin, 40 yaşını aşmış her bireyin en az yılda bir kez hiçbir şikayetleri olmasa bile kan şekerlerini ölçtürmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

adana
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 15:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?