4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

100 TL'lik konutlara yoğun başvuru

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Adana'ya yaptırılacak olan ve ayda sadece 100 TL taksitle satılacak olan 1+1, 45 metrekarelik 752 konut için 12 bin 214 kişinin başvuru yaptığı bildirildi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ve Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü işbirliği kapsamında Türkiye genelinde birçok ilde başlatılan 1 oda ve bir salon olarak yapılması planlanan 45 metrekare 752 konut için 25 Mart'ta başlayan ve 24 Nisan'da biten başvuralar sonunda 12 bin 214 kişinin konut almak için başvuru yaptığı belirtildi.

Ayda 100 TL ile ev sahibi olma hayalini kuran vatandaşlar, 25 Mart'tan itibaren Adana'da başvuruların yapıldığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü'ne evraklarını götürerek kayıt yaptırdı. Adana'da merkez ilçe Yüreğir'de 4 bin 400, Seyhan'da 5 bin 694, Sarıçam'da 620, Çukurova ilçesinde ise bin 500 kişinin ev sahibi olmak için başvuruda bulunduğu kaydedildi. Yapılan başvurular içerisinde Yüreğir'de 150, Seyhan'da 258, Sarıçam'da 120 ve Çukurova ilçesinde ise 50'sinin engelli vatandaşlardan oluştuğu bildirildi.

Kaymakamlıklardan alınan bilgiye göre, özellikle merkez ilçe Seyhan ve Yüreğir'de toplam yaklaşık 11 bin başvuru yapılması, bu ilçelerde genelde gelir düzeyi düşük ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden göç almasından kaynaklanıyor. Özelikle Adana'nın merkez ilçesi Çukurova'da ise başvurunun az olması ilçenin gelir düzeyinin yüksek olmasına bağlanırken, Sarıçam ilçesinde başvuruların en az olması insanların gelir düzeyinin düşük olmasına rağmen tek katlı müstakil evlerinin olmasına bağlanıyor.

Adana'da ortalama 25 bin kişinin 1+1 evleri almak için başvurduğu ancak gelen kişilerin çok düşük de olsa maaşı ya da sosyal güvencesi olduğu için ev almaya başvurularının kabul edilmediği kaydedildi. Aylık 100 TL'lik evlere sahip olmak için başvuru sahiplerinden 30 yaş ve üzerinde olması, projenin bulunduğu il veya ilçe sınırları içerisinde en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'na) tabi olmaması şartları aranıyordu.

Bu nedenle başvuru sayısı gelir düzeyi düşük olmasına rağmen Adana'da beklenilenin altında oldu. Konut almak için 3 çocuğuyla birlikte gelerek başvuru yapan Hayriye Gören ise kura çekilişlerinin yapılacağı Mayıs ayını iple çektiğini belirterek, "Eşim işsiz başımızı sokacak bir evimiz yok. Ya çadırda yaşıyoruz ya da çok kötü evlerde oturmak zorunda kalıyoruz. Eşim yıllardan buyana işsiz ne iş bulursa onu yapıyor. Bana ev çıkarsa dünyalar benim olur. Başvuruyu yaptım şimdi Mayıs ayının sonunda yapılacak olan çekilişi bekliyorum. Şansımız az ama bir umudumuz var" dedi.

Konutlar peşinatsız 240 ay vade ile satışı gerçekleştirilecek ve aylık 100 TL ödeme yapılacak. Ödeme yapamayanların taksitleri ise Sosyal Yardımlaşma ve Vakıf Müdürlükleri tarafından geri ödenmek şartıyla ödenebilecek.
Konutlar için 25 Mart tarihinde başlayan ve 24 Nisan'da son bulan başvurular sonunda, Mayıs 2009 tarihinde ise kura çekimi yapılarak konut kazananların isimleri belli olacak. Ev almaya hak kazanan kişilerin taksit ödemeleri eve taşındıktan sonra başlayacak.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 09:54:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?