3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

120 tarihi konak sırada

Adana’nın Kozan ilçesindeki Yaver Konağı’nın kentsel dönüşüm projesi kapsamında belediye tarafından restore edilerek butik otele dönüştürülmesi, bölgedeki 120 tescilli konağın geleceği açısından umut oldu.

Çukurova Üniversitesi Kozan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Tarihçi-Yazar Abdurrahman Kütük, Kozan’daki yöreye özgü yapısı ile dikkati çeken konakların koruma altına alınması, restore edilmesi çağrısı yaptı.

Kozan Kalesi’nin yakınındaki Hacıuşağı, Taş, Mahmutlu ve Yarımoğlu mahallelerindeki tarihi özelliklere sahip konaklar, ilçedeki yapı kültürünün özelliklerini taşıyor. Yüksek taş avlu duvarları, kemerli giriş kapıları, taş zemin katlar ve sofalarıyla karakteristik özellikleri bulunan konakların payandalarla desteklenen ahşap balkonları bulunuyor. Bu bölgedeki 120 civarında konak, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca tescillendi. Ancak ödenek yetersizliği nedeniyle restorasyonları yapılamadı. Abdurrahman Kütük, bazı konakların zamana direnecek gücü kalmadığını belirterek "Dış etkenler ve miras yoluyla paylaşımdan kaynaklanan ilgisizlikten yıkılma tehlikesi altındalar. Bu nedenle restorasyonları zaman geçirilmeden yapılmalı" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 10:59:00
Güncelleme :2 Eylül 2008 Salı 17:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?