30
Nisan
2024
Salı
ADANA

13 Yaşında müzik dehası

Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan ve dünyadaki 664 müzik dehasından biri olarak gösterilen 13 yaşındaki otistik Buğra Çankır, Adana'da piyano resitali verdi.


Adana Otizm Derneği (ADODER) tarafından Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda organize edilen programda piyano resitali sunan otistik Buğra Çankır, dünyadaki 664 müzik dehasından biri olarak gösteriliyor. Çankır'ın, 2004 yılında "absolute pitch" olarak bilinen ve Türkçe'de "mutlak kulak" olarak adlandırılan sınavda gösterdiği başarıyla milyonda bir sıklıkla rastlanan müzik dehalığı özelliğine sahip olduğu keşfedildi. 2004 yılında California Üniversitesi'nin hazırladığı "absolute pitch" testini geçen 664 kişiden biri olan Çankır'ın en küçük yaşta en yüksek puanı aldığı da belgelendi.


Piyano resitalinin ardından bir konuşma yapan Buğra Çankır, "60 sene öncesine kadar otizmin ne olduğu bilinmiyordu. Oysa biz hep aranızdaydık. Mozart, Beethoven olduk; unutulmaz eserler verdik. Dünyaya zenginlik kattık. Newton ve Albert Einstein olduk, aydınlattık dünyayı" diye konuştu.
Resitale Adana Valisi İlhan Atış, Adana Otizm Derneği Başkanı İkbal Özlem Arıoğlu, otistik çocuklar ve aileleri katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2007 Pazar 22:54:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?