3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin yurdumuzda ve tüm dünyada her geçen gün daha çok görülmeye başlandığına dikkat çekerek, tarımın başta insan olmak üzere tüm canlılar için hayati önem taşıdığının bir defa daha net şekilde anlaşıldığını söyledi.

Öztürk, "14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, insanların yiyecek ve giyinme ihtiyacının topraktan karşılandığını, bunun için önümüzdeki süreçte tarımın tüm dünyada daha da önem kazanacağını vurguladı.

Öztürk, "Hala ekonomimizin lokomotifi durumundaki tarımımızın, üreticilerimizin, bunun yanı sıra sayısı milyonları bulan çiftçi ailelerini temsil eden Birliklerin desteklenmesi ve kollanması gerektiğine inanıyorum. Bizi doyuran ve giydiren çiftçilerimizin kıymetini bilelim. Tarımımızın gelişmesi ve küresel ısınmanın muhtemel zararlarına karşı kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaparak hayata geçirelim" dedi.

Cumhuriyet döneminden sonra uzun yıllar ülkemizde tarımın ulusal kalkınmanın temeli olduğunu hatırlatan Öztürk, "Geniş istihdam alanı yaratması, beslenme ihtiyacını karşılaması, sanayiye hammadde temin etmesi, nüfusunun yarısına yakınını bünyesinde barındırması sebebiyle tarım mutlaka desteklenmelidir" diye konuştu.

Öztürk, şöyle devam etti:
"Tarımda gelişmiş ülkelere baktığımızda; tutarlı, ciddi ve uzun vadeli planlamalar yapıldığını, çiftçiye ve tarıma önem verildiğini, bu kesimin çeşitli sübvansiyonlarla desteklendiğini görüyoruz. Çünkü tarım sektörü; ülkelerin ekonomik ve sosyal alanda belirlenen hedeflere ulaşılması bakımından ana üretim sektörü olarak görülmektedir.

Türk tarımı ve çiftçisinin durumunun iyileştirilmesi yolunda sürdürülen çabaları takdir ediyor ve bu yöndeki çalışmaların devam edeceğine inanıyorum. Bu bakımdan, tarım sektöründe üretim ve tüketim dengesinin sağlanması, karşı karşıya bulunulan problemlerin aşılması için devletimizin, üniversiteler, diğer bilimsel kurumlar ve çiftçi kuruluşları ile işbirliği içerisinde ciddi projeler geliştirmesini kaçınılmaz görüyorum. Bu arada, üretim kooperatifleri grubunda bulunan ve en büyük çiftçi teşkilatları olan Tarım Satış Kooperatifi ve Birlikleri, ortaklarının üretimle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak ve ürünlerini piyasa şartlarında en iyi şekilde değerlendirmek, özetle onlara hizmet vermek amacıyla kurulduklarından, öncelikle varlıklarını sürdürebilir mali yapıya kavuşturulması ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum."

 

.
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2008 Salı 12:59:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?