3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

149 işletme kebabını tescil ettirdi

Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından 2004 yılından itibaren başlatılan "Tescilli Adana Kebabı" uygulamasına 149 işletmenin katıldığı bildirildi.

ATO, 2004 yılında Adana kültürünün önemli unsurlarından birisi olan Adana kebabını korumak ve esas yapısı bozulmadan, yozlaşmaya, taklide ve tahrife maruz kalmadan gelecek nesillere aktarılması için Türk Patent Enstitüsü'nden tescil belgesi aldı. 2004 yılında alınan bu belgeyle birlikte ATO'dan "Adana Kebabı Tescil Belgesi" almayan işletmelerin Adana kebabı yapması yasaklandı. Aradan geçen yaklaşık 5 yıllık zamanda 149 işletme tescil belgesi aldı.

ATO Başkanı Şaban Baş, yaptığı açıklamada, Adana kebabının Türk damak zevkine uygun olarak korunması, aynı esaslarda devam ettirilmesi ve diğer kültürlere tanıtılması amacıyla Adana kebabına tescil belgesi aldıklarını ifade etti.

Türk Patent Enstitüsü'nün 2004 yılında tescil belgesi verdiğini hatırlatan Baş, "Bu yıldan sonra Adana kebabı coğrafi işaret hakkının sahibi ATO oldu. Adana kebabını üretip satışa sunan veya işini ifa ederken herhangi bir biçimde Adana kebabı ismini kullanacak olan kamu veya özel tüm gerçek ve tüzel kişi veya kuruluşlar, Adana Ticaret Odası'yla bu yönerge çerçevesinde yazılı sözleşme yapmak zorunda kaldı. Sözleşme yapmayan işletmeler ise Adana kebabı satamadı" dedi.

Tescil belgesi alındıktan sonra ATO Yönetim Kurulu ve oda üyeleri, oda personeli veya Adana Kebapçılar Odası'ndan ve ihtiyaç halinde dışarıdan Adana Kebabı Denetleme Komisyonu'na 3 üye seçilerek sahte Adana kebabı satışının önüne geçmek için mücadele ettiklerine dikkat çeken Baş, şunları kaydetti:

"ATO'nun seçtiği 3 üye ile birlikte Adana Büyükşehir Belediyesi, Seyhan İlçe Belediyesi ve Yüreğir İlçe Belediyesi tarafından görevlendirilen birer temsilciden oluşan toplam 6 kişilik Denetleme Komisyonu oluşturuldu. Denetleme Komisyonu tarafından görevlendirilen denetmenler, denetlediği üreticinin iş yerindeki hijyenik koşulların yanı sıra Adana kebabının hazırlama, üretim ve sunum talimatına ve sözleşmesine uygunluğunu araştırarak, işletmenin Adana kebabı tescilinin bulunup bulunmadığını kontrol ediyor."

Baş, mahreç işareti kullanma hakkı talep eden kişinin ilgili mercilerden gerekli ruhsat ve izinleri alarak, mahreç işaretini içerir tabela bedelinin ödendiğini gösterir makbuz da dahil olmak üzere gerekli tüm belgeleri ile birlikte ATO'ya yazılı başvuruda bulunarak tescili alacağını, ATO'nun da başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde talep sahibini mahreç işareti kullandırma sözleşmesini imzalamaya ve tescilli mahreç işaretini içerir tabelayı teslim almaya davet edeceğini vurguladı. Baş, işletmenin başvurması durumunda ATO'nun üreticiye, geciken her bir gün için asgari ücret brüt maaş tutarının yüzde 30'u kadar ceza ödeyeceğinin altını çizerek, "Olağan ya da şikayete bağlı denetimler sonucunda üreticinin, Adana kebabının üretim ve sunum talimatına veya Adana Kebabı Coğrafi İşaretini Kullandırma Sözleşmesi hükümlerine uymadığı tespit edilirse Denetleme Komisyonu'nca alınacak kararla ilkinde üretici uyarılır ve ihlalin niteliğine göre tespit tarihindeki asgari ücret brüt miktarının 2 katından 5 katına kadar cezai şart öder. Aynı üreticinin ikinci bir ihlal gerçekleştirdiğinin tespiti halinde, üretici ikinci kez uyarılır ve tespit tarihindeki asgari ücret brüt miktarının 5 katından 10 katına kadar cezai şart öder. Aynı üreticinin üçüncü bir ihlal gerçekleştirdiğinin tespiti halinde üretici tespit tarihindeki asgari ücret brüt miktarının 10 katı kadar cezai şart öder ve Adana Kebabı Coğrafi İşaretini Kullandırma Sözleşmesi kendiliğinden fesholmuş sayılarak mahreç işaretini içerir levhanın sökülmesi ile ATO'ya teslimi sağlanır" diye konuştu.

Baş, yaklaşık 5 yılda Adana'da 149 işletmenin tescil belgesi aldığını, almayanlara ise cezai işlem başlattıklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 17:30:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?