4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

150 yıldır bitmeyen eziyet!

150 YILDIR CEYHAN NEHRİ'Nİ SAL İLE AŞIYORLAR

Adana'nın Yumurtalık ilçesine bağlı Kırmızıdam köyünde köprü olmadığı için araçlar Ceyhan Nehri üzerinden bir vatandaşın yaptığı ve 3 TL ücret aldığı sal ile karşıdan karşıya geçiriliyor. Dedesinin mesleğini sürdüren Yusuf Kaya, 150 yıldır Ceyhan Nehri'ni salla aştıklarını söyledi.

Adana'ya 60, ilçeye ise sadece 35 kilometre uzaklıkta bulunan Kırmızıdam Köyü'nde vatandaşlar karşıdan karşıya salla geçiyor. Köy kurulduğundan buyana kendisini diğer köylerden ayıran Ceyhan Nehri üzerine bir türlü köprü yapılmadığı için hem insanlar hem de araçlar karşıdan karşıya Yusuf Kaya (52) isimli vatandaşın yaptığı büyük bir salla geçiyor. Civardaki ve Ceyhan Nehri'nin karşı tarafındaki yaklaşık 10 köy de ulaşımını bu salla sağlıyor.

Köprü yapılmadığı için salla taşımacılık, köylülere ekmek kapısı da oldu. Köyün Adana'ya uzaklığı normal güzergahtan 60 kilometre, salla gidildiği zaman ise 30 kilometreye kadar düştüğü için Kırmızıdamlılar salla karşı karşıdan geçmeyi tercih ediyor. Yusuf Kaya isimli bir köylü de 1998 yılında yaptığı ve "gemi" olarak adlandırdığı sal ile köylülerin ulaşım sorununa çare oldu. Kaya, salını su üstünde tutmak için sadece iki duba ile sağlıyor. Ağaçtan yaptığı salın altına iki duba yerleştiren Kaya, salın karşıya hareket etmesi için suya yön veren bir de dümen yaptı. Salın aşağı yukarı gitmemesi için de salı demir halata bağlayan Kaya, salın üstüne sıcak havalarda oturacak bir mekan da yaptı.

Daha önce babasının bu işi yaptığını belirten Kaya, ondan önce de dedesinin salla araçları karşıdan karşıya geçirdiğini ifade etti. 150 yıldır Ceyhan Nehri'ni salla aştıklarını söyleyen Kaya, "Köprü olmadığı için araçları ve vatandaşları sevdiklerine, köylerine ben ulaştırıyorum. Sabah saat 08.00'dan itibaren 18.00'a kadar hizmet veriyorum. Hizmet karşılığı sadece 3 TL alıyorum. Başka geçim kaynağım yok. Köprünün kurulmaması benim nafakamı çıkarmama yaradı. 4 çocuğumun nafakası buradan çıkıyor. Hatta Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuyan oğluma harçlığı buradan kazandığım paradan gönderiyorum" dedi.

Kırmızıdam köyüne en yakın köprünün 8 kilometre uzaklıkta olduğunu, köylülerin buradan gitmesi durumunda Adana yolunun 60 kilometre olduğunu, salla geçildiği taktirde mesafenin yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken Kaya, "Köylü köprü yapılması için her yere başvurdu ancak bir türlü köprü yapılmadı. Bu nedenle salla karşıdan karşıya geçiyorlar" diye konuştu.

Salla karşıdan karşıya geçmenin bir tehlikesi olmadığın vurgulayan Kaya, salın 12 ton ağırlık taşıdığını ve demir halata bağlı olduğunu bu nedenle korkmaya gerek olmadığını kaydetti.

Kaya, köprü yapılmadığı sürece salla taşımacılığın devam edeceğini, ancak bu çağda böyle bir taşımacılığın Türkiye'ye yakışmadığını söyledi. Kaya, salla taşımacılığın Adana'da çekimleri devam eden ve başrolünü Mehmet Aslantuğ ile Özgü Namal'ın paylaştığı "Hanımın Çiftliği" dizisinde de yer aldığını belirterek, "Oyuncular gelerek salla karşıdan karşıya geçti" şeklinde konuştu.

Traktörüne salla karşıdan karşıya geçiren 24 yaşındaki Mehmet Sert ise başka geçiş yeri olmadığından sal ile karşıdan karşıya geçtiklerini belirterek, "Köprü olmadığı için gemiyle geçmeye mecburuz. Köprü olan köy ise bize çok uzakta. Alıştık hiç korkmuyoruz. Demir halatlar tutuyor zaten salı. Belli bir ağırlığı taşıdığı için bir şey olmuyor" ifadelerini kullandı.

Minibüsünü sal ile karşıdan karşıya geçiren Ahmet Kınık (45) ise kendini bildiğinden buyana araçların salla karşıdan karşıya geçirildiğini ifade ederek, "Köprü olmadığı için salla ulaşım gerçekleşiyor. Köylüler köprü için başvurdu. Ancak bize 8 kilometre uzaklıktaki Bebeli Köyü'ne yapıldı. Orası bize uzak olduğu için biz buradan geçiyoruz. Hiç korkmuyoruz. Çok zevk alıyoruz. Buradan geçtiğimiz zaman Adana bize 30 kilometre daha yakın oluyor. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. 3 TL verip Adana'ya 30 kilometre yaklaşıyoruz" dedi.

150 YILDIR CEYHAN NEHRİ'Nİ SAL İLE AŞIYORLAR
150 YILDIR CEYHAN NEHRİ'Nİ SAL İLE AŞIYORLAR
150 YILDIR CEYHAN NEHRİ'Nİ SAL İLE AŞIYORLAR
150 YILDIR CEYHAN NEHRİ'Nİ SAL İLE AŞIYORLAR
150 YILDIR CEYHAN NEHRİ'Nİ SAL İLE AŞIYORLAR
150 YILDIR CEYHAN NEHRİ'Nİ SAL İLE AŞIYORLAR
İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2009 Pazartesi 10:37:01
Güncelleme :23 Kasım 2009 Pazartesi 12:12:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?