4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

2.6 milyar fidan toprakla buluştu

Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün, 2008 yılında 2.6 milyar tohum ve fidanı toprakla buluşturduğu bildirildi.


Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, ülke topraklarının büyük bir kısmının çölleşme ve erozyon tehdidi altında olduğunu belirterek, küresel ısınmaya karşı ağaçlandırma çalışmalarının öneminin artık herkes tarafından bilindiğini söyledi.
Yılmaz, hızlı değişim ve gelişim süreciyle birlikte, karbondioksit, metan gazı gibi atmosferde sera etkisi yaparak küresel ısınmaya sebep olan gazların arttığını ifade etti. Çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının ortaya çıkmasının, insan kaynaklı etkenlerin doğal dengeleri bozmasıyla başladığını kaydeden Yılmaz, "Ülkemiz ve bölgemizde gelecekte beklenen en büyük sorun su sorunu. Buna bağlı olarak da kuraklıktır, ki tarım ve orman ürünlerinde önemli azalışa ve beraberinde de enerji sıkıntısına yol açacağı kaçınılmaz bir gerçektir" dedi.


İnsanın ihtiyaçlarının sınırsız, ihtiyaçlarını karşılayan kaynakların ise kıt olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Baş döndürücü bir hızla artan sanayi ve teknolojideki gelişmelerin meydana getirdiği çevre kirliliği, nüfusun hızla artması ve buna bağlı olarak bitmez gibi görünen doğal kaynakların hızla tükenmesi, çevre konusunu dünya gündeminin ilk sıralarına yerleştirmiştir. Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi, ancak sağlıklı bir çevreyle mümkündür. Bu felaketlerin yaşanmaması için ormanlarımız en büyük doğal kaynaklarımızdır. Bu kaynakları korumalı, varlıklarını artırmalıyız. Bu da vatandaşlarımızın orman oluşturma çalışmalarımıza katkısı ile olacaktır" diye konuştu.


Çevre ve Orman Bakanlığının 2008 yılında başlattığı Milli Ağaçlandırma Seferberliği Kampanyası'na tüm vatandaşların 2009 yılında da destek vermeye devam etmesini isteyen Yılmaz, yangın sezonunun dışında, kış aylarında da ormancılık faaliyetlerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini, ormanların bakımı, gençleştirilmesi, tahrip olan bozuk orman alanlarının yeniden ağaçlandırması çalışmalarına hız verdiklerini söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti:
"Orman varlığımızı artıracak olan ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarına 2008 yılında sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları ile halkımızın da katılımını sağlayarak, 19 bin hektar sahada 2 milyar 600 milyon tohum ve fidan toprakla buluşturulmuştur."
Adana için 74 bin hektar alanın ağaçlandırılması ve rehabilitasyonunun hedeflendiğini belirten Yılmaz, "Ülkemize yapılacak en büyük hizmetlerden biri, fidan dikerek erozyona 'dur' demektir" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 16:55:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?