3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

2 bin caretta caretta evlat edinildi

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından, 2006 yılında başlatılan ''Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin Kampanyası'' kapsamında, 2 bin civarında caretta caretta türü kaplumbağaya sahip çıkıldı.

WWF-Türkiye iletişim sorumlusu Sezen Gülşen, deniz kaplumbağalarının (caretta caretta) Akdeniz'deki en önemli üreme alanlarından bir bölümünün Türkiye kıyılarında olduğunu belirtti.

Ortalama 100-120 yıl yaşadıkları tahmin edilen caretta carettaların, yaşamlarının büyük bölümünü denizlerde dolaşarak geçirdiklerini anlatan Gülşen, bu kaplumbağaların yetişkin hale geldikten sonra, yumurtalarını bırakmak için denizle buluştukları kıyılara geri döndüklerini ifade etti.

Gülşen, WWF Türkiye'nin nesilleri tehlike altında olan caretta carettaları korumak, Adana-Akyatan ve Antalya-Çıralı'da yürütülen deniz kaplumbağaları araştırma, izleme ve koruma çalışmalarına destek sağlamak amacıyla Eylül 2006'da "Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin Kampanyası" başlattığını anımsatarak, kampanya çerçevesinde şimdiye kadar 2 bin civarında "deniz kaplumbağasının evlat edinildiğini" bildirdi.

Kampanyaya yapılan 10 YTL'lik bağışla, bir deniz kaplumbağasının evlat edinildiğini belirten Gülşen, evlat edinmenin bir caretta carettanın yumurtadan çıkmadan önceki dönemden, denize vardıkları süreye kadar korunmasını sağlamak anlamına geldiğini ifade etti.

Gülşen, insanların kendileri veya bir sevdikleri adına deniz kaplumbağası evlat edinebileceklerine dikkati çekerek, "Kampanyaya katılanlara evlat edindikleri veya sevdiklerine armağan ettikleri deniz kaplumbağaları için bağış sertifikası hazırlıyoruz. Bağış sertifikalarını, yeni yıl mesajı, doğum günü kutlaması, nişan tebriği gibi özel günler için farklı olarak da düzenleyebiliyoruz. Bu şekilde yapılan bağış karşılığında, bir deniz kaplumbağası koruyarak hediye verme fikri çok cazip" dedi.

Kampanyaya destek olmak isteyenler, www.wwf.org.tr adresli web sitesi aracılığıyla kredi kartı kullanılarak caretta caretta evlat edinebilirler.

Nesli tehlikede

Gülşen, son 33 yılda dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin yüzde 30'unun neslinin tükendiğini kaydederek, dinozorların yaşadığı devirlerden günümüze kadar varlığını koruyabilen deniz kaplumbağalarının da nesli tehlike altındaki türlerden biri olduğunu söyledi.

Küresel ısınmanın da deniz kaplumbağalarını tehdit ettiğine işaret eden Gülşen, "Yükselen sıcaklık sonucu dişi birey sayısında artış olacaktır. Ayrıca, bazı bölgelerde deniz seviyesinde meydana gelebilecek değişimlerle yuvalama kumsallarının su altında kalarak yok olması söz konusu olabilecektir. Bunun yanında yaşam ve yuvalama alanlarının bozulması, sürat tekneleri, deniz ve kıyı kirliliği, ışık kirliliği, gürültü, balıkçılık gibi etkiler de deniz kaplumbağaları için tehdit oluşturmaktadır" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 10:54:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?