3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

2 senede dünyası karardı

Adana'da eğitimini yarıda bırakarak 16 yaşında evlenen ancak eşiyle anlaşamayıp 1 yıl sonra boşanan Dilber Akyol, 18 yaşında kanser hastalığına yakalanması sonucu bir göğsünü kaybetti. Diğer göğsünde de iki kist olan genç kadın, tedavi olabilmek için hayırseverlerin yardımını bekliyor.

Penceresi olmayan, çatısı yağmur yağdığında akan tek odalı bir barakada yaşayan 3 çocuklu Akyol ailesinin dramı yürek burkuyor. Kebapçı ustası baba Salih Akyol'un (52) elleri ve yüzü sürekli şiştiği için ailenin geçimini 150 YTL aylıkla bir tamir atölyesinde çıraklık yapan 15 yaşındaki Sami sağlıyor. Baba, sağlık güvencesi olmadığı için tedavi olamıyor.

Ailenin 3 çocuğundan biri olan Dilber de, tüm bu sefaletten kurtulmak için eğitimini yarıda bırakarak 16 yaşında evlendi. Dini nikahlı eşiyle İstanbul'a giden Dilber'e, eşi bir türlü resmi nikah kıymadı. Dilber, 1 yıl evli kaldığı eşiyle anlaşamayarak 17 yaşında baba evine döndü. 18 yaşına geldiğinde göğsünde şişlik oluştuğunu fark eden genç kadın, ancak parası ve sosyal güvencesi olmadığı için doktora gidemedi. Ağrıları artınca komşularının topladığı parayla doktora giden Dilber, 21 yaşında göğüs kanseri olduğunu öğrendi. O günden sonra hayatı daha da zorlaşan genç kadın, yine komşularının yardımıyla ameliyat olarak sol göğsünü aldırdı.

Çıraklık yapan kardeşinin ayda kazandığı 150 YTL ile geçinmeye çalıştıklarını belirten Dilber Akyol, "Göğsümdeki şişliği 18 yaşında fark ettim, ancak sağlık güvencem olmadığı için hastaneye gidemedim. Daha sonraki yıllarda şişlikler sertleşti ve son 1 yıldır da ağrı olmaya başladı. Ağrılara dayanamayınca komşuların yardımıyla annemle hastaneye gittik. Doktor göğüslerimde kist olduğunu, yani kanser olduğumu söyledi. Ben o an şok oldum. Daha 21 yaşındaydım ve iki göğsümde de kist vardı. Sol göğsümde kist çok ilerlediği için almak zorunda olduğunu söyledi. İşin kötü yanı ameliyat yaptıracak paramız da yoktu. Ameliyat ücreti olarak 600-700 YTL gerekiyordu, ama o da yoktu. Sonunda yine komşulardan para toplayarak sol göğsümü aldırdım" dedi.

Güçlükle konuşabilen genç kadın, sağ göğsünde de iki ayrı kist olduğunu ifade ederek, "Bunların da acilen alınması gerekiyor, ama paramız ve sağlık güvencemiz yok. Hiçbir şey yapamıyoruz. Parasızlık yüzünden sol göğsümden oldum. Sağ göğsümden de olmak istemiyorum. Acilen tedavi olmazsam kanser bütün vücudumu sarabilir. Ne olur bana yardım edin" diye konuştu.

Anne Huriye Akyol (43) ise, kızının gözleri önünde eridiğini belirterek, "Birinci ameliyatı borç para bularak yaptırdık. İkinci ameliyatın acilen yapılması gerekiyor. Hiçbir sosyal güvencemiz olmadığı için ameliyatı yaptıramıyoruz. Çocuğumun durumu hiç iyi değil. İlk ameliyatı ondan bundan toplayarak 700 YTL'ye yaptırdık. Ailenin geçimi 15 yaşındaki çocuğumun üzerinde. Onun ayda getirdiği 150 YTL ile geçiniyoruz" dedi.

Kızını kaybetmek istemediğini ifade eden anne Akyol, "Kızım çok genç, daha 21 yaşında. Onun gözümün önünde erimesi, yok olması beni çok üzüyor. Onun bu hali beni yıkıyor. Ne olur yardım edin" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 11:51:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sina ceyhan IP: 193.255.125.xxx Tarih : 17.11.2008 13:22:50

adanalı olarak utanç duyuyorum..hiç mi bi hayırsever insan yok şu koca kentte yazıklar olsun..