4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

28. Müzeler Haftası kutlanıyor

Adana Valisi İlhan Atış, "Kısır çekişmelere son verip Adana'nın sorunlarına eğilmenin zamanı geldi, geçiyor" dedi.

Bu yıl 28.'si kutlanan Müzeler Haftası etkinlikleri, Adana Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen törenle başladı. Törende konuşan Vali Atış, Adana'nın dünyanın en güzel kentlerinden biri olduğunu belirtti. Atış, "Adana'nın sorunlarını 2 yıldır söylüyoruz. Yeni bir müze lazım diyoruz, sonuç yok. Senfoni Orkestrasının binasının yapılması gerekir diyoruz, sonuç yok. Bizim kadar duyarlı değiller" dedi.

"Kısır çekişmelere son verip Adana'nın sorunlarına eğilmenin zamanı geldi, geçiyor" diyen Atış, çalışmaların bitirilmesinde paradan ziyade, samimi çaba ve inancın olması gerektiğini dile getirdi. Atış, Adana Valiliği'nin yüzde 100 samimi çabalarına rağmen sonuca ulaşılamadığına dikkati çekti.

Törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık ise Adana'da 30-40 bin metrekare alanı kapsayan müzenin olması gerektiğini belirterek, "Yerel yönetimlerin desteğine ihtiyaç var. Yerel yönetimler elini taşın altına koyarsa Adana 'açık hava müzesi' haline gelir" dedi. Arık, Adana'da etnografya müzesi sıkıntısı olduğunu, yeni bir yer tahsisi gerektiğini belirtti.

Arkeoloji Müzesi Müdürü Ahmet Kazım Tosun da, Türkiye'de 314 müze ve müzeye dönüştürülmüş ören bulunduğunu söyledi. Türkiye'de toplam 3 milyon eser bulunduğunu belirten Tosun, "Müzeleri bilim, sanat ve teknoloji müzeleri olarak ayırabiliriz. Adana'da 5 müze ile hizmet vermekteyiz. Kentimizde 47 bin 120 kayıtlı eserden sadece 2 bin 500'ü sergilenmektedir" dedi.

2009 yılının ilk 4 ayında 45 bin 178 kişinin müzeleri ziyaret ettiğini hatırlatan Tosun, müzelere ilginin artarak devam ettiğini belirtti. Tosun, vatandaşlara seslenerek, "Bulduğunuz her eseri müzelerimize getirin" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Adana Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu. Büyükşehir Belediyesi Bandosu da mini konser verdi.

Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Haluk Sezen, Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi de katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 13:11:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?