2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

30 lirası yok diye karnesini alamadı!

Adana'da, ilköğretim 1. sınıf öğrencisi İzzettin Tunç, okul yönetimi tarafından her ay toplanan 10 YTL aidat ücretini 3 ay ödeyemediği için karnesini alamadı.

Adana'da 444 bin öğrenci karne sevincini yaşarken, Gürselpaşa Mahallesi'nde bulunan Adnan Menderes İlköğretim Okulu 1. sınıf öğrencisi İzzettin Tunç, ailesinin maddi durumu iyi olmadığı için bu sevinci yaşayamadı.

Okula bu yıl başlayan ve çok başarılı olan İzzettin Tunç, 13 Haziran Cuma günü ilk kez karnesiyle birlikte takdir belgesini almak için okula gitti, ancak bütün arkadaşları karnesini alırken o parası olmadığı için heyecanla beklediği karnesini alamayıp, ağlayarak babasının yanına döndü.

İnşaatlarda amelelik yaparak 6 çocuğuna bakan baba Zübeyr Tunç (50), çocuğuna her ay okul tarafından istenen 10 YTL aidat parasını 3 ay veremediği için karnesinin verilmediğini söyleyerek, "Oğlum ağlayarak yanıma geldiğinde çok etkilendim. Paramız yok diye bu muamele yapılır mı? Ben amelelik yaparak ailemin geçimini sağlıyorum. Param olsa çocuğumu böyle rezil eder miyim? Paramız yoksa insan değil miyiz? Neden bize böyle davranıyorlar" dedi.

Çocuğunun yanına gelmesinin ardından kendisinin okula gittiğini, ancak aynı muameleyle karşı karşıya kaldığını daha sonra kızını ardından da büyük oğlunu göndermesine rağmen İzzettin'in karnesini alamadıklarını ifade eden Zübeyr Tunç, şunları kaydetti:

"Okul müdürü para gelmeden karnenin verilmeyeceğini söyledi. Ben de paramızın olmadığını, dolmuşa binecek dahi para bulamadığımızı söyledim. Ancak müdür ısrarla karneyi vermedi. Ben çaresizim, ne yapayım param yok. Bu nedenle oğlumun ilk kez alacağı karnesi ve takdir belgesi okulda kaldı."

Bütün arkadaşlarının yanında küçük düşen oğlunun psikolojisinin bozulduğunu ve artık okula gitmek istemediğini belirten Zübeyr Tunç, yetkililerin gerekeni yapması gerektiğini söyledi.

8 yaşındaki İzzettin ise, hayatında ilk kez karne alacağı için heyecanla okula gittiğini, parası olmadığı için okul yönetimi tarafından karnesinin verilmediğini vurgulayarak, "Herkes karnesini aldı. Sıra bana gelmişti, ama benim adım okunmadı. Öğretmene sordum, 'Senin borcun olduğu için sana karne vermeyeceğiz. Parayı getir, karneyi yönetim öyle verecek' dedi. Çok üzüldüm. Hayatımda ilk kez karne alacaktım. Üstelik derslerim çok iyi olduğu için takdir belgesi alacaktım. Karneyle birlikte takdir belgem de param olmadığı için okulda kaldı" dedi.

İzzettin, ağabeyi Muhammet Sadık'ın karnesini aldığını, ancak kendisinin alamadığını, bunun için çok üzüldüğünü belirtti.

Baba Zübeyr Tunç, oğlu ile birlikte karne dağıtıldıktan bir hafta sonra tekrar okula gitti, ancak burada okul yönetiminin tepkisiyle karşılaştı. Okul yönetimi ile tartışan baba, oğlunun karnesinin verilmesini istedi. Okul idarecileri, bu kez de İzzetin'in karnesini bulamadıklarını ileri sürdüler. İzzetin, bir hafta sonra karne alma heyecanıyla gittiği okuldan yine hüsranla döndü.

Okul yönetimi de, babanın "Paramız olmadığı için oğlumun karnesini vermediler" şeklindeki iddiasını doğruladı. Okul idarecileri, her ay temizlik için aidat adı altında 10 YTL para topladıklarını, bunu ödemeyen öğrencilerin karnelerinin verilmediğini belirtirken, ancak maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarını karnelerini verdiklerini önü sürdüler. Okul idarecileri, devletin okullara yeteri kadar yardım yapmadığını, çoğu malzemeyi kendi paralarıyla almak zorunda kaldıklarını belirttiler.

.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 13:16:02
Güncelleme :21 Haziran 2008 Cumartesi 13:18:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat uludag IP: 80.221.205.xxx Tarih : 21.06.2008 18:40:29

devletimiz devlet deilki okul muduriyeti ne yapsin bu devirde devlette kendine calisiyor milleti dusunen yok turkiye bitmis yaziklar olsun