29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

31 Mayıs Dünya Sigara İçmeme Günü

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şube Başkanı Nurettin Özdemir, sigara bağımlılığı nedeniyle Türkiye'de her gün 40 milyon doların duman olduğunu söyledi. 

Özdemir, "31 Mayıs Sigarasız Bir Dünya Günü" dolayısıyla Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen "Sigarasız Hareketli Yaşam" konulu toplantıda, kitlelerin sağlığını tehdit eden sigara bağımlılığının; mücadele edilmesi gereken en önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi. Bugüne kadar sigarayla mücadelede önemli adımlar atılmasına rağmen dünya genelinde sigara içen insan sayısının arttığını ifade eden Özdemir, "Son verilere göre dünyada 1.3 milyar kişi sigara içmektedir. Dünyada bir yılda sigara tüketimi nedeniyle ölen insan sayısı ise 4.9 milyon olarak saptanmıştır. Sigara içicilerinin sadece yüzde 15'i zengin ülkelerde, yüzde 85'i ise gelişmekte olan ülkelerde yaşar. Bundan dolayı da, gelişmekte olan ülkeler tütün salgını tehlikesiyle karşı karşıyadır. Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranlarının düşmesine rağmen gelişmekte olan ülkelerde bu oranlar artmaktadır. Eğer böyle giderse gelecekte gelişmekte olan ülkelerin en büyük problemi, tütün olacaktır. Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinin önündeki en büyük engellerden birini tütün olarak saptamış ve bu ülkelere etkin bir tütün kontrol programına sahip olmaları gerekliliğini bildirmiştir" dedi. 

Türkiye'de yetişkin nüfusun yaklaşık yarısının sigara içtiğini ve sigara içme yaşının 9'a düştüğüne dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi:
"Ülkemizde sigara içen 17 milyon kişi günde 40 milyon doları, yılda ise 15 milyar doları sigaraya vermekte. Bu 17 milyon kişinin 4 milyonu hayatından 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecek. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle ülkemize verdiği yıllık ekonomik zarar ise 2.72 milyar dolardır. Bu rakama işgücü kaybı, hastalıklar nedeniyle bireylerin ve ailelerinin çektiği acılar dahil değildir. Bu ekonomik kayıplar yıllık geliri bizim 10 katımız olan gelişmiş ülkeleri bile kaygılandırmaktayken bizim gibi borç yükü olan bir ülkeyi çok daha ciddi önlemler almaya yöneltmeli ve ulusal tütün kontrolü bir devlet politikası olarak benimsenmelidir." Nurettin Özdemir, sigarayla mücadelede kalıcı çözümün, ancak geniş kapsamlı tütün kontrol stratejilerinin geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıyla mümkün olabileceğini vurgulayarak, "Öte yandan birçok sektörün ve uzmanlık alanının işbirliği olmadıkça tütün kontrol programları etkili olamayacaktır. Hükümetler düzeyinde tütün kontrol programları genellikle Sağlık Bakanlığı tarafından koordine edilmektedir. Ülkemizde özellikle Sağlık Bakanlığı'nın son yıllarda tütün kontrolünün sağlanmasında takdir edilecek önemli kararlara imza atmıştır" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 13:13:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?