29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

'39 milyon metre küp su kaldı'

Adana'da, sulanabilir durumdaki 527 bin hektar alanın 220 bin hektarında ''kuru tarım'' yapıldığı, yaygın olarak yılda iki ürün alınabilen ''bereketli topraklar''da, takip ve kontrol edilmeden gerçekleştirilen yöntemlerde ciddi boyutlarda su sarfiyatı yaşandığı, bunun da verim ve kalitede düşüşe yol açtığı bildirildi.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Girmen,son dönemlerde küresel ısınmanın da etkisiyle su kaynaklarında önemli düzeyde azalma meydana geldiğinin gözlendiğini, bazı kesimlerde yeraltı su kaynaklarının alt seviyeye düştüğü yönünde bilgi aldıklarını söyledi.

Girmen, Çukurova yöresindeki tarım arazilerinin henüz önemli boyutlarda su sorunu yaşamadığını, mevcut rezervlerin ihtiyacı karşılayacak konumda bulunduğunu, ancak, gelecek açısından kaynakların kullanımında duyarlı olunması gerektiğini ifade etti.

Aşırı sıcakların yanı sıra özellikle zamansız ve uzun süreli esen poyrazın tarımsal üretimde rekolte ve kalite kaybına neden olduğunu da anlatan Girmen, çiftçilere suları bilinçli kullanmaları konusunda uyarıda bulundu.

Adana'da, sulanabilir durumdaki tarım arazisinin 527 bin hektar olduğunu belirten Girmen, şöyle devam etti:

''Ancak, bunun 220 bin hektarı sulanmayı bekliyor. Bunun sağlanması için de kaynakların iyi değerlendirilmesi ve yatırım yapılması lazım. Daha da önemlisi, tarımsal alandaki su probleminin giderilmesi için çiftçilerimizin son derece duyarlı olması gerekir.

Geçmişte Çukurova'da sulama düzeni yoktu. Küresel ısınmanın gündeme geldiği bu günlerde artık çiftçilerimiz hem tarlalarını korumak hem de su kaynaklarını tüketmemek için suyu bilinçli kullanmak zorundalar. Çiftçilerimizin gece suyu tarlaya bırakıp sabah duruma bakarak ne yapacağına karar verdiği devirler artık bitmeli. Çiftçilerimiz, bilinçlenmeli, verim ve yüksek kalite için suyu son derece kontrollü ve ölçülü kullanmalı. Aksi halde mevcut sulama sisteminde önemli boyutlarda su sarfiyatı yaşanmaktadır. Çiftçi, damla sulama, yağmurlama gibi modern yöntemlerden yararlanmalı. Sağlanan cazip kredi olanakları ve teşvikleri değerlendirerek özellikle bağ ve bahçelerde bu sisteme mutlaka geçmelidir.''

Bu konuda sulama birliklerine önemli görev ve sorumluluk düştüğünü vurgulayan Girmen, çiftçileri olumlu yönde teşvik etmesi gereken bazı kesimlerin elde edecekleri kazançtan mahrum kalacaklarını dikkate alarak bu konuda duyarsız davrandıklarını savundu. Girmen, ''Bazı sulama birlikleri yöneticileri, salma sulama karşılığı para aldıklarından, üreticileri modern tekniklere yönlendirmek istememektedir'' dedi.

Girmen, ayrıca, sulama birliklerinin bakım ve onarımları eksiksiz yerine getirmesi, hasar bulunan sulama kanallarını onarması, kapakların açılması ve üreticinin kullanımını kontrol altında tutması gerektiğini vurguladı.

SULAMA BİRLİKLERİ

Adana'nın Kozan ilçesinde hizmet veren Sulama Birliğinin Başkanı Talat Akdemir de Kozan Barajı'nın 150 milyon metre küp kapasitesinin bulunduğunu, ancak şu anda barajda 39 milyon metre küp su olduğunu hatırlattı.

Baraj sayesinde Kozan'da 98 bin dönümlük tarım arazisinin sulandığını ifade eden Akdemir, ''Son 3 yıldır giderek artan seviyede barajdaki su seviyesi düşüyor. Sıkıntı nedeniyle sadece çok yıllık bitki ekili bahçelere barajdan su verebiliyoruz. Bunun gereklerini yerine getirmeyenlere de yasal işlem uyguluyoruz'' dedi.

Akdemir, çok yıllık bitkiler haricinde ürün ekenlerin kendi imkanları ile yer altı kaynaklarını değerlendirdiklerini belirterek, yapımı devam eden Yedigöze Barajı'nın tamamlanmasının ardından su sıkıntılarının kalmayacağını kaydetti.

Ceyhan Sulama Birliği Başkanı Mustafa Dömez de tarımsal sulama ihtiyacını 1985 yılında faaliyete geçen Aslantaş Barajı'ndan karşıladıklarını belirterek, bu sayede 70 bin hektar tarım arazisinin sulandığını söyledi.

Ceyhan'da herhangi bir su problemi bulunmadığını hatırlatan Dönmez, yöredeki arazilerde ağırlıklı olarak mısır ve pamuk ekimi yapıldığını ifade etti.

Aslantaş Barajı'nın, kapasitesinin yaklaşık yüzde 77'sinin sulama, yüzde 1,3'ünün taşkını önlemek, yüzde 21,5'ini de enerji amaçlı değerlendirildiğini vurgulayan Dönmez, buradan Kozan ile Osmaniye'nin Kadirli ilçesinin bir bölümünün de yararlandığını kaydetti.Adana'nın Seyhan Altınova Sulama Birliği Başkanı Süleyman Şaşmaz ise sulama ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü Seyhan Nehri'nden karşıladıklarını belirterek, Seyhan Ovası'na yönelik 5 sulama birliğinin faaliyet gösterdiğini, sadece kendi bölgelerinde 52 bin dönümlük tarım arazisinin buradan sulandığını söyledi.
AA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2007 Cuma 11:56:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?