29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

4 bin 500 kız çocuğu okula kavuştu

Adana'da, "Haydi Kızlar Okula" kampanyası çerçevesinde bu yıl 4 bin 500 kız çocuğunun okula kavuşturulduğu bildirildi. 

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın UNICEF'in desteğiyle gerçekleştirdiği "Haydi Kızlar Okula" kampanyasının, kız çocuklarının okula kavuşturmaya devam ettiğini söyledi. Gülsar, Haydi Kızlar Okula kampanyasının kızların okula gitmesini engelleyen karmaşık ekonomik ve toplumsal etmenler dizisini ele aldığını ifade ederek, "Kampanya, 2003 yılı Haziran ayında Van'daki kız çocuklarının okutulması için başladı. Kampanya kısa sürede tüm Türkiye'ye yayıldı. Adana'da 2005 yılında başlayan kampanyasıyla 4 bin 500 kız çocuğu okula kavuşturuldu" dedi. 

Gülsar, öğretmenlerin ve okul müdürlerinin büyük gayretleri sonucunda Doğu ve Güneydoğu'dan Adana'ya göç eden ailelerin özellikle okula gönderilmeyen kız çocuklarının okula kavuşturulmasında büyük bir başarı sağlandığını belirtti. 

Haydi Kızlar Okula kampanyasında en çok Gülbahçesi Mahallesi'nde bulunan Orgeneral Bedrettin Demirel İlköğretim Okulu'nun ön plana çıktığını ve 370 kız çocuğunu okula kavuşturduğunu belirten Gülsar, "Öğretmenlerimiz okuldan arta kalan günlerinde mahallelerde ev ev hat ta kahvehane kahvehane tarama yaparak aileleri bilinçlendirip kız çocukların okula gönderilmesini sağladı" dedi. 

Türkiye'de ilköğretim çağında olup da okula gitmeyen 1 milyon çocuk olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan Gülsar, şunları söyledi:
"İlköğretim düzeyinde okullulaşmada cinsiyetler arasındaki fark yüzde 7'dir. Başka bir deyişle, ilköğretim çağında olup da okula gitmeyen kız çocuk sayısı aynı durumdaki erkek çocuk sayısından 600 bin daha fazladır. Kız çocuğu okumaz saplantısı, parasızlık ya da başka nedenlerden dolayı okula gönderilmeyen kız çocuklarını eğitime kazandırmayı amaçlayan kampanyanın Adana'daki gönüllüleri, özellikle kenar semtlerdeki evlerin kapısını çalıyor. 65 gönüllü bugüne kadar çoğunluğu göç alan mahallelerde olmak üzere binlerce evin tek tek kapısını çaldı. Ziyaret edilen evlerde, aileye öncelikle anket uygulandı ve kız çocuklarını okula neden göndermedikleri soruldu. Anket sonuçlarına göre, yüzde 90 gibi büyük oranla ana neden parasızlık gösterildi." 

Parçalanmış ailelerin kız çocuklarında okula gitmeme oranının daha yüksek olduğunu kaydeden Gülsar, "Aileyi önce kız çocuğunu okula göndermeye ikna ediyoruz. Daha sonra çocuğun önlükten çorabına kadar tüm ihtiyaçlarını temin etmeye çalışıyoruz. Ayrıca, bazı aileleri de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yönlendirerek, ayda her çocuk için 20 YTL civarında eğitim yardımından faydalandırıyoruz" diye konuştu. 

Haydi Kızlar Okula kampanyasıyla okula kavuşturulan kız çocuklarının çok başarı olduklarını söyleyen Gülsar, "Bu kızlar okullarda halkoyunu topluluğu, tiyatro topluluğu, hentbol ve voleybol takımı kurdular ve derece dahi aldılar. Okula kazandırılan kızlarımızın önü çok açık. Onlar okuyup çok devletine yararlı çok büyük insan olacaklar" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 14:37:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?