4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

4 canın bedeli 11 bin TL!

Adana’da kağıt fabrikasında dört işçinin metan gazından ölümü nedeniyle açılan davada yargılanan üç sanıktan biri beraat etti, birinin para cezası ertelendi bir kişi ise 11 bin 123 TL para cezasına çarptırıldı

ADANA’da kağıt fabrikasının hamur tankında 4 işçinin metan gazından ölümüne 2 işçinin de zehirlenmesine neden oldukları iddia edilen 3 sanıktan biri beraat etti, diğeri ise 11 bin 123 TL para cezasına çarptırıldı. Bir sanığın 5 bin 561 TL para cezası ise ertelendi.

Mersin yolu üzerindeki Omas Özaltın Oluklu Mukavva A.Ş. tesislerinde 21 Şubat 2005’de meydana gelen olayda, hamur tankına temizlik amacıyla giren işçiler 30 yaşındaki Murat Akkurt, 50 yaşındaki Nevzat Gök, 34 yaşındaki Abdurrahman Sümbül ve 28 yaşındaki Ali Özcan öldü; 38 yaşındaki Ayhan Yılmaz ve aynı yaştaki Hasan Gökçe ise mucize eseri kurtuldu. Yapılan soruşturma sonunda, fabrikada güvenlik tedbiri almadıkları ve olayın ardından delilleri karartmak amacıyla beyaz karton üzerine ve tebeşirle değişik yerlerine uyarı yazısı yazdırdıkları saptanan fabrika sahiplerinden şirketin Yönetim Kurulu Başkanı 36 yaşındaki Ali Galip Özaltın, babası 70 yaşındaki Hüsamettin Özaltın ile fabrika mühendisi 28 yaşındaki Hüseyin Şahin hakkında ‘Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak’ suçundan 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Bu mahkeme, görevsizlik kararıyla dosyayı 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Bir süre tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen sanıklar, yaklaşık 4 yıldır devam eden davada karar duruşmasına çıktı.

Duruşmaya, Ali Galip Özaltın, babası Hüsamettin ve fabrika mühendisi Hüseyin Şahin ile ölen işçilerden Nevzat Gök ve Murat Akkurt’un yakınları katıldı. 10’ar yıla kadar hapis cezaları istenen sanıklardan Hüsamettin Özaltın ve oğlu Ali Galip Özaltın, olay günü fabrikada çalışmaların yıllık bakım nedeniyle durdurulduğunu belirtip, “Hamur tankının temizliği için posta başı Abdurrahman, işçilerden Murat’ı içeri girdirmiş. O çıkmayınca arka arkaya diğer ölen işçiler girmiş. Olay tahmin edilmesi mümkün olmayan bir kaza. Çok üzgünüz” diye kendilerini savundu. Makina mühendisi Şahin de, kağıt hamuru tanklarının bakımı ve temizliğinin yapılması ile ilgisinin olmadığını söyleyerek beraatını istedi. Ölen Gök’ün yakını Salim Gök ile diğer ölen Akkurt’un eşi Pınar ve oğlu Onur ise, sanıkların cezalandırılmalarını talep etti.

Mahkeme heyeti, baba Özaltın’ın fabrikanın yönetimine fiilen katılmaması dolayısıyla beraatına karar verirken, oğlu Ali Galip’i ‘tedbirsizlik ve dikkatsizlik neticesinden ölüme sebebiyet vermek’ suçundan önce 6 yıl hapse mahkum etti. Kusur oranının 4/8 olması ve duruşmadaki iyi hali nedeniyle cezası 2.5 yıla indirildi. Bu cezası da günlüğü 12 TL’den toplam 11 bin 123 TL para cezasına çevrildi. Özaltın’ın bir daha suç işlemeyeceği hususunda mahkemece olumlu kanaat oluşmadığı gerekçesiyle para cezası ertelenmeyip, cezasını 24 ay taksitle ödemesi kararlaştırıldı.

Mühendis Şahin ise ‘tedbirsizlik ve dikkatsizlik neticesi ölüme sebebiyet vermek’ suçundan önce 6 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Olayda 2/8 oranında kusuru bulunduğu gerekçesiyle ve duruşmadaki iyi hali nedeniyle cezası 1 yıl 3 ay hapse indirildi. Bu cezası da günlüğü 12 TL’den toplam 5 bin 561 TL adli para cezasına çevrildi. İleride başka suç işlemeyeceği hususunda mahkemece olumlu kanaat oluştuğundan adli para cezası ertelendi. Eğer Şahin, 5 yıl içinde benzer suç işlerse verilen para cezasını da ödeyecek.

Ölenlerin yakınları sanıklara verilen kararı az bulup temyize gideceklerini söyledi.

Radikal
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 19:06:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?