2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

5 Nisan Avukatlar Günü

Adana Baro Başkanı İbrahim Gazioğlu, toplumun avukatlara her zaman ihtiyaç duyacağını söyledi.

Gazioğlu, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Adana Barosu Esat Bozkurt Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, hukukun, bir süredir Türkiye'nin gündemini oluşturduğunu belirterek, "Ancak hukukçu olmayan kesimlerin bu tartışmaların içerisinde hukuki görüş bildirerek yer alması, toplumda hukuka olan güveni azalttı" dedi.

Halk oyu desteği almış partilerin hukuk yoluyla varlığının sonlandırılmasının demokrasi açısından yanlış sonuçlar doğurduğunun görüldüğünü ifade eden Gazioğlu, şunları söyledi:
"Partilerin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Anayasa Mahkemesi'ne açılan dava, ülkenin çok sorununun önüne geçti. Demokrasi anlayış ve uygulamasının gelişmiş, olgunlaşmış olduğu ülkelerde parti kapatma davaları istisnai koşullarda gerçekleşirken, ülkemizde ise daha sıklıkta parti kapatma davaları ve kararları ile karşılaşıyoruz. Parti kapatmaların demokrasi açısından verdiği zararlar görülmektedir. Bu nedenle toplumsal mutabakat sağlanarak anayasanın parti kapatma ile ilgili hükümlerinin veya anayasanın bütünüyle değiştirilmesini ve siyasi partiler yasasında gerekli değişikliğin yapılması toplumun tüm kesimleri tarafından istenmektedir."

Yeni hazırlanacak anayasada "yargı" ve "sav"ın ilgili hükümler içerisinde yer aldığını vurgulayan Gazioğlu, "Önemli görevler ifa eden savunma hakkının anayasanın ilgili hükümleri içerisinde yer almaması biz avukatlar tarafından üzüntü ile karşılanmakta. Bu nedenle yeni hazırlanacak anayasada savunmaya muhakkak yer verilmelidir" diye konuştu.

Türkiye'de bin kişiye 1 avukat düştüğünü kaydeden Gazioğlu, İngiltere'de 37 bin, Almanya'da 27 bin olan hakim savcı sayısının Türkiye'de ise 7 bin 500 olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2008 Pazartesi 18:46:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?