2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

57 yıldır kimliksiz!

Adana'da 57 yaşındaki Zeliha Parmaksız, nüfus cüzdanı olmadığı için ne hastaneye gidebiliyor ne de ikinci kocasıyla resmi nikah kıydırabiliyor.

Babası Halil ve annesi Adile Parmaksız'ın kardeşlerine nüfus cüzdanı çıkarmasına rağmen kendisine çıkarmadığı için yıllardır perişan olduğunu söyleyen Zeliha Parmaksız, "Babam beni 15 yaşında kocaya verdi. Okula bile hiç gitmeden beni evlendirdiler. İlk eşimden 3 tane çocuğum oldu. Ancak nüfus cüzdanım olmadığı için ilk eşimle resmi nikah yaptıramadım. Eşim kısa bir süre sonra benim üstüme kuma getirdi. Benim kendi çocuklarım bile nüfus cüzdanım olmadığı için kumamın üzerine yazılı. Kendi çocuklarımın bile resmi olarak annesi değilim. Ailem bütün kardeşlerime kimlik çıkartmasına rağmen bana bir türlü kimlik çıkarmadı" dedi.

Parmaksız, bu duruma daha fazla dayanamadığını ve evden ayrılarak hiç evlenmeyen bir gözü kör, bir ayağı topal Ramazan Kaya isimli birisiyle evlendiğini belirterek, "Kumam ile anlaşamadığım için evden kaçıp Ramazan ile evlendim. Ancak kimliğim olmadığı için Ramazan ile resmi nikah yaptıramadım. Bunun için nüfus müdürlüğüne gittik ancak benim hiç kimliğim çıkmadığı için annemin ya da babamın gelip çıkarması gerektiğini söylediler. Ancak onlarda ilk kocamdan ayrıldığım için bana küs olduklarından kimlik çıkarmama yardımcı olmuyorlar" diye konuştu.

Sağlık problemleri olduğu için hastaneye gitmek zorunda kaldığını ancak nüfus cüzdanı olmadığı için hastaneye alınmadığına dikkat çeken Parmaksız şunları kaydetti:

"Nufüs cüzdanım olmadığı için haklı olarak bana devlet dairelerinde işlem yapılmıyor. Benim en çok gerek duyduğum yer hastanede orada bile işlem yaptıramıyorum. Doktorlar nüfus cüzdanım olmamasına rağmen acilde yardımcı oluyorlar bana iğne yapıp gönderiyorlar ama benim muayene olmam lazım. Bende tansiyon var, sürekli midem ağrıyor. Ağrılardan artık duramıyorum, ne olur bana yardım edin."

Parmaksız'ın dini nikahlı eşi de, eşinin 57 yıldır kimliksiz yaşadığını nüfus cüzdanının her yerde gerekli olduğunu belirterek, "Biz 9 yıldır resmi nikah yaptırmak için mücadele veriyoruz. Nüfus müdürlüğüne gidiyoruz, birinci dereceden akraba istiyorlar. Akrabalara gidiyoruz, benimle evlendi diye kimse yardımcı olmuyor. Eşim hastalanıyor, doktora gidemiyoruz. Yetkililer bize yardımcı olsun. Eşim annesinin, babasının ihmalkarlığının bedelini çekiyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2011 Pazartesi 12:25:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?