2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

7 bin YTL borç hayatını karartacak!

Bir milletvekilinin arabasıyla çarptıktan sonra felç olan ve siroz hastalığı yüzünden kaldığı çadırda hayatını kaybeden babasının tedavi olmak için aldığı borç para, 16 yaşındaki kızını perişan etti.

Aileye borç veren 66 yaşındaki 6 çocuk babası akrabaları, "7 bin YTL olan borcun 2 bin YTL'sini yeğenim olduğu için silerim, ama 5 bin YTL'yi bir ay içinde ödeyemezseniz yeğenimi alıp kendime karı yaparım'' dedi.

Şanlıurfa'da yaşayan Ayık ailesinin çilesi, 17 yıl önce yaz mevsiminde çalışmak için gittikleri Antalya'da başladı. Antalya'da bir restoranda gece çalıştıktan sonra evine dönen Mehmet Emin Ayık'a, iddiaya göre, dönemin ANAP Denizli Milletvekili ve TBMM eski Başkanvekili Hasan Korkmazcan'ın otomobili çarptı. Aracın çarpmasından sonra sağlığı bozulan ve maddi durumu iyi olmayan Mehmet Emin Ayık, kazadan sonra felç oldu. Ayık, sağlığına kavuşabilmek için her türlü yolu denedi ancak maddi imkansızlık elini kolunu bağladı. Kendine çarpan Milletvekili söz vermesine rağmen hiç yardımda bulunmadı.

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesine döndükleri tek odalı evinde karısı ve 2 çocuğuyla yaşam mücadelesi verirken bir umutla, bir süre sonra da Adana'ya gelerek bir çadırda yaşamaya başlayan Mehmet Emin Ayık, bir süre sonra da böbreklerinden rahatsızlandı.

Maddi imkanı olmadığı için ameliyat olmak amacıyla dayısından 5 bin YTL borç para alan Ayık'ın böbreklerinden biri alındı. Ancak, daha sonra siroz hastalığına yakalanan Ayık, 2 yıl önce yaşam mücadelesi verdiği çadırda hayatını kaybetti. Ayık, geride kızı Olga(16), oğlu Ali Ayık(20) ve eşi Devlet Türker(46) ile 5 bin YTL borç bıraktı.
Ayık'ın, dayısından aldığı 5 bin YTL borç ise faiziyle birlikte 7 bin YTL oldu. Şimdi ailenin başı akrabalarından alınan bu borç para ile dertte.

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Ömerli köyünde oturan 6 çocuk babası 66 yaşındaki Müslüm adlı alacaklıları olan akrabaları, aileye paranın bir ay içinde ödenmemesi halinde borcu başlık parası sayarak 16 yaşındaki Olga ile evleneceğini bildirdi.

Adana'da bir çadırda yaşayan anne Devlet Türker, oğlu Ali ve kızı Olga Ayık kendi imkanlarıyla çalışarak hayatta kalmaya çalışırken 7 bin YTL borcu nasıl ödeyeceklerini bilemiyor.

16 yaşındaki Olga Ayık, çaresizliğini gözyaşları arasında anlatırken, bir akaryakıt istasyonunda temizlikçilik yaptığını ancak kazandığı paranın ailenin masrafına yettiğini belirtiyor. Olga Ayık, hayırseverlerin kendilerine el uzatmasını isterken, "Babama milletvekili çarptı ve felç etti. Ondan sonra da sahip çıkmadı. Babam bu çadırda tedavi olamadığı için sirozdan öldü. Paramız olsaydı babama zamanında bakılsaydı belki ölmeyecekti. Kendi borç para buldu ama tedavi olamadı" dedi.
Babasının, akrabasından 5 bin YTL borç aldığını ve borcun zamanla 7 bin YTL olduğunu bu parayı ödeyecek güçlerinin olmadığını vurgulayan Olga Ayık, "Babam kendi babasının dayısından tedavi için para almış. Ancak kendi 2 sene önce öldü. Biz zor ayakta duruyoruz. Şimdi 66 yaşında olan akrabası bu parayı istiyor. Bizim verecek gücümüz yok. Ama adam istiyor. Paranız yoksa 'Seni kendime karı yaparım' diyor. 'Borcu başlık parası sayalım seni karım yapayım borcunuz bitsin' diyor. Ben buna karşıyım ama yapacak bir şeyim yok. Çünkü paramız yok. Adam 'Bir ay içinde parayı buldunuz buldunuz bulmadınız seni gelirim alırım' diyor. Zaman daraldı para bulamadık. Ben 66 yaşında 6 çocuklu hem de akrabam olan bir adamın karısı olmak zorunda kalacağım. Ne olur biri bize yardım etsin" diyerek gözyaşlarına boğuldu.
Olga Ayık, babasının kaza geçirmesinden dolayı 2. sınıfa kadar okuyabildiğini sürekli çalışmak zorunda kaldığını aslında okuyup doktor olmak istediğini anlatarak, "Okusaydım doktor olmak isterdim. Çünkü kimsenin babam gibi ölmesini istemezdim. Babam çadırda öldü. Kimse elinden tutmadı. Cenazesini belediye kaldırdı" dedi.

Giritli göçmen bir ailenin kızı olan anne Devlet Türker ise 25 yıl önce tanıştığı Mehmet Emin Ayık ile üvey baba işkencesinden kaçmak için resmi nikah yapmadan evlendiğini ancak bir türlü gülemediğini ifade ederek, "Kocama milletvekili çarptı. Sakat bıraktı, ancak hiç yardım etmedi. Kocam 2 yıl önce öldü. Çocuklarımla bir başıma kaldım. Çadırda yaşıyoruz, şimdi perişanız" dedi.

Kocasının öldüğünde kendilerine borç bıraktığını ve bu borcu aldığı kişilerin borca karşılık 16 yaşındaki kızını istediklerini belirten anne Devlet Türker, "Kocamın akrabası 66 yaşındaki Müslüm adlı kişi, borca karşılık karısı öldüğü için kızımı eş olarak istiyor. Ben kızımı vermem ama parayı da bulamıyorum. '7 bin YTL olan borcun 2 bin YTL'sini yeğenim olduğu için silerim, ama 5 bin YTL'yi bir ay içinde ödeyemezseniz yeğenimi alıp kendime karı yaparım' diyor. Çok çaresizim biri bize yardım etsin" diyerek gözyaşı döktü.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 12:49:22
Güncelleme :6 Eylül 2008 Cumartesi 13:13:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
klc IP: 85.99.14.xxx Tarih : 6.09.2008 16:54:07

Allah yardımcısı olsun.ınsanlık denen bısı kalmamıs be.yaşına bakkk istediğin seye bak be adam.allah korkundamı yok.şu aziz mübarek ayda sadakan olsun,zekatın olsun.Allah bildiği gibi yapsın.Allah büyük inancınızı kaybetmeyin.keşke yapabılıcek bırseyım olsaydı.ben 42 yasındayım bu yasta bır kızı ben bıle dusunemem kendıme eş olarak.ya ihtiyarrrrr aklını basına al yazık yazıkkkkkk