4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

77'lik nine akrabalarını arıyor

77'LİK NİNE ERMENİ AKRABALARINI ARIYOR

Adana'da 77 yaşındaki Latife Kulatu, babasıyla evlenmek için Müslüman olan Ermeni kökenli annesinin yakınlarını arıyor.

Son günlerdeki Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasından ümitlenen Latife nine, "Annemin hatırasını yaşatmak için teyzemin çocuklarını görmek, tanımak istiyorum" dedi.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik protokollerin 10 Ekim'de İsviçre'nin Zürih şehrinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan tarafından imzalanması, Türkiye'de ve Ermenistan'da yaşayan akrabaları da ümitlendirdi.

Adana'da 77 yaşındaki 5 çocuk, 19 torun ve 7 torun çocuğu sahibi olan Latife Kulatu da imzalanan protokollerden sonra Ermeni akrabalarını bulmak için ümitlenen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından biri. Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Adak köyünün papazının kızı olan annesi Ano'nun, yaklaşık 95 yıl önce Düzalan köyünde yaşayan babası Hamit Kulatu ile evlenerek Müslüman olduğunu anlatan Latife Kulatu, "Annem 12 yaşındaydı. Müslüman olunca Ayşan ismini aldı. 2 tane teyzem vardı. Hevi teyzem Diyarbakır'da evlenerek Müslüman oldu, Zekiye ismini aldı. Annem onunla görüşürdü ama diğer teyzem Kewe ile görüşemedi. Ermeniler göç edince izini kaybetti" dedi.

Annesinin, kız kardeşi ve yeğenlerini göremeden öldüğü için gözünün arkada kaldığını söyleyen Latife Kulatu, "2005 yılında oğlum aracılığıyla Agop gazetesine ilan verdik. Annemin yapamadığını yapıp akrabalarımı görmek istedim. Ama hiçbir haber alamadık. Onlar annemin yadigarıdır. Tek dileğim onlarla karşılaşıp sohbet etmek. Annemin gözü arkada kalmıştı. Teyzemin çocuklarını annemin hatırasını yaşatmak için görmek, tanımak istiyorum" diye konuştu.

Türkiye-Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın akrabalarını ölmeden görmek için kendisini ümitlendirdiğini, yeniden Agos gazetesine ilan vereceğini belirten Kulatu, "İnşallah bu kez akrabalarımı bulurum. Ölmeden onları görme imkanım olur. Onları görürsem gözüm arkada gitmeyecek. Ermenistan ile karşılıklı atılan olumlu adım benim yıllardır süren özlemimi de bitirir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 10:55:03
Güncelleme :15 Ekim 2009 Perşembe 11:45:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?