4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

77'lik ninenin yol isyanı!

Adana'da, 77 yaşındaki Nurhan Üçbilek 3 yıldır bozuk olan mahalle yolunun yapılması için tek başına eylem yaptı.

Merkez Yüreğir ilçesine bağlı Ağzıbüyük Mahallesi sakinlerinden 77 yaşındaki Nurhan Üçbilek, yaklaşık 10 yıl önce Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılan şimdi ise geçilemeyen asfalt yolun yapılması için torunuyla birlikte çalmadığı kapı bırakmadı.

3 yıl önce mahalle, Doğankent beldesine bağlı Ağzıbüyük köyü iken tamamen bozulan yol için sürekli belediye kapısını çalmaya başlayan Nurhan nine, şimdi de Adana'da yetkililerin kapısını çalıyor. Köyün merkez ilçe Yüreğir'e bağlanarak mahalle olmasının ardından 14 yaşındaki torunu Kadir Şeker ile birlikte Adana'da kapı kapı yetkili gezen Nurhan nine bir türlü yolunu yaptıramadı. 3 yıldır yol için yollarda olan Nurhan nine 40 hanelik mahallede de tek başına mücadele ediyor. Nurhan nineye torunları ve mahallenin çocukları destek veriyor.

Mahalle yolunun tekrar asfalt yapılması için ilerleyen yaşına rağmen her gün Adana kent merkezine giderek derdini yetkililere anlatmaya çalışan Nurhan nine yılmadan mücadelesine devam ediyor. 3 yaşındayken annesini kaybeden ve kendisinin baktığı torunu Şeker'i yanına alan Nurhan nine yine bütün yetkililerin kapısını çaldı ama kapılar yine yüzüne kapandı. Önce Adana Valiliği'ne giden Nurhan nineye derdini anlatması için randevu alması gerektiği bildirildi. Nurhan nine de randevu alarak valilikten ayrıldı.

Ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile de konuşmaya gitti ancak Durak il dışında olduğu için görüşemedi. Nurhan nine daha sonra sırasıyla partileri ve belediyeleri tek tek gezdi ancak yine bir sonuç elde edemedi. Nurhan nine daha sonra mahallesinin bozuk yolunda eylemdi. Nurhan nine 3 yıldır yetkililerle görüşmeye çalıştığını ancak bir türlü sesini duyuramadığını bu nedenle bozuk yolda tek başına eylem yaptığını belirterek, "Tam 3 yıldır bu yolumuz bozuk. Her yere başvurdum ama kimse bizimle ilgilenmiyor. Yol patates tarlası gibi. Yaklaşık 10 kilometre yol çok bozuk. Çocuklarımız okula gidemiyor. Çok zor durumdayız. Bir hastamız olduğu zaman Adana'ya zor gidiyor. Dolmuşlar yol bozuk diye gelmez oldu" dedi.

Bir vatandaş olarak bütün vergileri devlete ödediklerini ancak devletten sosyal haklarını alamadıklarını anlatan Nurhan nine şunları söyledi:
"Ben çok fazla bir şey istemiyorum. İyi yaşamak için yol istiyorum. Bu benim vatandaş olarak hakkım. Ben 5 çocuk 14 torun büyüttüm. Ama bu yolu bir türlü yaptıramadım. Mahalle muhtarı da mahalle sakini de yolla ilgilenmiyor. Köyde bir tek ben ilgileniyorum. Yolumuzu yapsınlar başka bir şey istemiyorum."

Mahallenin 40 hane olduğunu ama bu mücadelede tek başına kaldığını belirterek, "Mahallede kimse benim yanımda olmuyor. Ben kadın başıma ilerleyen yaşıma rağmen Adana'yı karış karış dolaşıyorum. İlkokul mezunuyum ama her yere gitmesini biliyorum. Bende bütün yetkililerin telefonu var. Onları sürekli arıyorum ama bir sonuç alamadım. Ama bu yolu ölmeden yaptıracağım. Çünkü ben Atatürk'ün çocuğuyum. O öldüğünde ben 6 yaşındaydım" diye konuştu.
Nurhan nine daha sonra mahalle yoluna giderek burada tek başına "yol istiyorum" diyerek eylem yaptı. Bozuk mahalle yolunda geçen Nurhan nine "gerekirse Başbakan'a çıkarım ama bu yolu yaptırırım" dedi

Mahallede Nurhan nineye torunları ve çocuklar da destek verdi. Eğitim-öğretim dönemi her gün bozuk yoldan okula gitmek zorunda kalan ve bu çileyi en çok çeken çocuklar, "Bozuk yolun yapılması için Nurhan nine tek başına mücadele ediyor. Ondan başka kimse yolla ilgilenmiyor. Bu yolda okula gitmek tam bir işkenceye dönüşüyor. Kışın çamur yazın toz. Artık bu yoldan okula gitmek istemiyoruz" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 10:49:37
Güncelleme :23 Temmuz 2009 Perşembe 10:54:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?