29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

90 bin metre yeraltı kablosu döşendi

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. Müdürü Mahmut Nimet Dalkır, yüksek güç harcayan elektrikli cihaz kullanımının arttığına, buna paralel elektrik arızalarının da çoğaldığına dikkat çekerek, vatandaşları elektrikli cihazları ekonomik kullanmaları konusunda uyardı.

Son günlerde hava sıcaklıklarında normalin üstünde artış olması nedeniyle Adana'daki abonelerin, özellikle mesken ve ticarethanelerde TEDAŞ'a bilgi vermeden yüksek güç harcayan klima gibi elektrikli aletlerin kullanımını yoğunlaştırdıklarına işaret eden Dalkır, bunun da zaman zaman bazı semtlerde aşırı yüklenme sonucu elektrik arızalarına yolaçtığını belirtti.

Bu yıl içerisinde ihtiyaç duyulan yerlere yeni elektrik tesisi yapımı ile kesintilerin azaltılması, kaliteli elektrik verilmesi için il müdürlüğünün yatırım programı ve ödenekler doğrultusunda ilk 6 ayda 5 milyon 637 bin 6 YTL harcandığnı ifade eden Dalkır, şehir merkezine ait 11 grup işin daha ihale edilerek, yıl sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti.
Yapılan ihaleler kapsamında bugüne kadar Adana merkezde 32 bin 47 metre kablo kanalı açılarak, 77 bin 348 metre orta gerilim, 13 bin 53 metre de alçak gerilim olmak üzere 90 bin 401 metre yer altı kablosu tesis edilerek hizmete sunulduğunu belirten Dalkır, ayrıca 25 adet çeşitli güçlerde toplam 7 bin 370 kVA yeni trafo tesisi ile 60 adet 13 bin 645 kVA trafo güç yükseltmesi yapılarak, mevcut sisteme ilave olarak toplam 21 bin 15 kVA gücün kullanıma arzedildiğini söyledi.

Yeni tesis edilen ve güç artışı yapılarak hizmete sunulan trafo ve tesislerin yanı sıra aralıksız olarak devam eden bakım onarım çalışmaları ile de Seyhan, Yüreğir, Kozan, Karataş, Ceyhan ilçelerinin belde ve köyleri ile şehir merkezinde bakım yapılması gereken enerji nakil hatları ile alçak gerilim şebekelerinde bakım ve onarımların yapıldığına işaret eden Dalkır, şunları söyledi:

"Bugüne kadar 27 belde ve köyün AG şebekesi, 19 belde ve köy ile il merkezinde bulunan enerji nakil hatlarında toplam 287 metre alçak ve orta gerilim hat bakımı yapılmıştır. Bu kapsamda 2 bin 367 adet eski direk yenisi ile değiştirilmiş, 36 bin 750 kilogram iletken yenisi ile değiştirilmiş, bu çalışmalar karşılığında toplam 2 milyon 356 bin 322 YTL harcama yapılmıştır. Bakım-onarım çalışmalarımız devam etmektedir."

Kaçakla mücadelede, vatandaşı yakalamaktan çok bilinçlendirip kullanmasını engellemeyi daha doğru gördüklerini ifade eden Dolkır, "Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. olarak yatırımlarla ilgili de çok iyi durumdayız. Biz sadece kayıp-kaçakla uğraşan kurum değiliz. Kaçak kullananı yakalamamız bizim için marifet değil. Asıl olan insanların kaçak kullanmasını engellemek. Yoksa kullandıktan sonra yakalarsın, adama ceza yazarsın. Adam gitmiş hapis yatmış, hırsız damgası yemiş, bunlar bizim istediğimiz şeyler değil" diye konuştu.

Adana'nın imarlı kent olma çabası sürerken kenar mahallelerde hala gecekondulaşmanın devam ettiğini, bu yüzden yaptıkları tesislerin kalıcı olmasının mümkün olmadığını vurgulayan Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. Müdürü Mahmut Nimet Dalkır, "Elektrik telleri çok çabuk yıpratılıyor. Üzerinde uçurtma var, kuş var, tel var, ip var. Ama Adana bugünden iyi olacak. Bu sene kışı bir atlatalım. Genel müdürlüğümüz sağolsun isteğimizi geri çevirmiyor. Ödeneklerle yarım kalan işlerimizi de tamamlayacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2007 Cumartesi 12:31:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bekir sever IP: 88.251.171.xxx Tarih : 9.09.2007 18:24:11

herşy adanamız için bu çalışmayla sıfır enerji kaybıyla çok şeyler kazanırız TEKİRDAG ÇERKEZ KÖY TREDAŞ ELEKTRİK ARIZA BAKIM SERVİSİ BAŞARILAR