3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

97'lik dededen kadavra bağışı

Adana'da huzurevinde kalan 97 yaşındaki Seyfettin Tamdoğan, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kadavra bağışında bulundu.

Adana Huzurevi'nde 8 yıldır barınan ve okuma yazma bilmeyen Seyfettin Tamdoğan, kadavra bağışında bulunmak isteğini Huzurevi Müdürü Nurdan Kama'ya iletti.

Yapılan görüşmelerden sonra gerekli yasal prosedürü tamamlayan Tamdoğan, kadavra bağışı için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesine başvuruda bulundu.

Sağlık kurulu raporu ve noterden tasdikli hibe belgesi üniversiteye gönderildi. Daha sonra Seyfettin Tamdoğan'ın organlarının sağlam olduğu raporla kesinleşince öldükten sonra vücudunun kadavra olarak kullanılması kesinleşti. Bunun üzerine Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Doran, huzurevinde Seyfettin Tamdoğan'ı ziyarete ederek teşekkür belgesi verdi.

Seyfettin Tamdoğan ziyaret sırasından Prof. Dr. Doran'a bilime hizmet etmek istediğini söyleyerek, "Bedenim, toprakta çürüyeceğine insanlığa bir katkısı olsun. Organ bağışı en büyük ibadettir. Bu davranışım tüm insanlara örnek olsun. Öğrenciler anatomi derslerinde vücudumdan faydalanarak daha iyi doktor olsunlar" diye konuştu.

Prof. Dr. Figen Doran ise, Seyfettin Tamdoğan'ın örnek bir davranış sergilediğini ve bu davranışının Türkiye'ye örnek olması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de gönüllü kadavra bağışı olmadığı için üniversite öğrencilerinin anatomi derslerinde çok zorluk çektiğini bu sorunun tüm Türkiye'de yaşandığını belirten Doran, Seyfettin Tamdoğan gibi vatandaşların çoğalmasıyla birlikte sorunun ortadan kalkacağına inandığını söyledi.

Doran, "Öğrencilerin insan vücudunu her yönüyle tanımasının amaçlandığı anatomi dersinde kadavra üzerinde inceleme yapılamaması halinde ideal bir tıp eğitiminden söz edilemez. Ceset üzerindeki çalışma aynı zamanda tıp öğrencilerinin ölümü kavrayıp bu duruma saygı göstermeleri için bir deneyim oluyor" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 11:00:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?