4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

ABİGEM'den Çukurova desteği

Adana Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Direktörü İbrahim Tıltay, KOBİ'lerin rekabet güçlerinin artırılması ve dış pazarlara açılabilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, Çukurova'nın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Adana Ticaret Odası ve TOBB ortaklığında kurulan ABİGEM Adana'nın, bölgede ihtiyaç duyulan hizmetleri sunabilmesi için 3 milyon Euro'nun üzerinde bir bütçe ayrıldığı açıklandı. Adana ABİGEM tarafından kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte Adana Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda, "Rekabet Edilebilirliğin Artırılması" konulu bir toplantı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan İbrahim Tıltay, KOBİ'lerin rekabet edilebilirliğinin artırılmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan ABİGEM'in, ilk olarak üç ilde oluşturulduğunu, bu üç ilde gösterilen başarıdan sonra 15 ile yayıldığını ifade etti. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Adana Ticaret Odası ve TOBB ortaklığında kurulan ABİGEM Adana'nın, bölgede ihtiyaç duyulan hizmetleri sunabilmesi için 3 milyon Euro'nun üzerinde bir bütçe ayrıldığını vurgulayan Tıltay, "ABİGEM, Adana ve çevresinde bulunan KOBİ'lerin rekabet güçlerinin arttırılmasına ve uluslararası pazarlarda daha aktif rol üstlenmelerine destek sağlayacaktır. Bu amaçla yerli ve yabancı, her biri kendi alanında uzman kişilerle çalışıyoruz. ABİGEM olarak KOBİ'lere finans, dış ticaret, proje yönetimi, eğitim ve danışmanlık, AR-GE, inovasyon, teknoloji transferi, 3 boyutlu prototip hazırlama ve tersine mühendislik gibi alanlarda hizmet vermekteyiz" dedi.

KOBİ'lerin rekabet güçlerinin artırılması ve dış pazarlara açılabilmesi amacıyla ihtiyaç duyabileceği tüm hizmetleri bir arada bulabileceği tek temas noktası olmayı hedeflediklerini belirten Tıltay, yaptıkları çalışmalar sonucunda bölgenin ihtiyaçlarını temel alarak, verilmesi planlanan hizmet paketlerini oluşturduklarını söyledi.
Tıltay'ın konuşmasının ardından Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Finansal Hizmetler Komisyonu Başkan Yardımcısı Güler Manisalı Darman tarafından, "Rekabet Edilebilirlik" konulu bir sunum ve ardından bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayın ilk yarısında ABİGEM paydaşları ile birlikte, KOBİ'ler ile ilgili yapılan çalışmanın sonuçları değerlendirildi.

Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu, İŞGEM, İŞKUR ve KOSGEB müdürleri, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü, ESOB, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, ADSİAD ve Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği, Kadın Girişimciler Derneği, İŞKAD, Alman Türk İşadamları Derneği, temsilcilerinin katıldığı çalışma sonucunda, büyük çoğunlukla ana sektörler olarak belirlenen "tekstil" ve "tarımsal üretim" sektörlerinde düşüş yaşandığı ve işbirliği yapılmamasının önemli bir sorun olduğu ortaya çıktı.

Bunun yanı sıra işbirliğine dayalı stratejilerin geliştirilmesi, işgücü maliyetlerinin düşürülmesi ve çeşitli desteklerin beklendiği çıkan sonuçlar arasında yer aldı ve Adana için bir yol haritası belirlemek amacıyla "Arama Konferansları" düzenlenmesine de karar verildi.

Toplantının ikinci yarısında ise, Adana ve çevresinde faaliyet gösteren firma temsilcileri ve Çukurova üniversitesinden Prof Dr. Nejat Erk'in katılımıyla, bölgenin rekabet gücünün artırılması, KOBİ'lerin tam güçle rekabet etme potansiyelini engelleyen hususlar, ihtiyaç duyulan destekler ve eğitim konuları ele alındı. Adana ABİGEM'in, bölge KOBİ'lerinin rekabet güçlerini artırmak amacı ile kurulduğu, KOBİ'lerin bu yönde ihtiyaç duydukları tüm hizmetleri tek noktadan temin edebilecekleri ve Çukurova bölgesi için çok önemli bir proje olduğu vurgulandı.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 10:53:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?