2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Acil Yardım Hattı umut oldu!

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) finanse ettiği 157 Acil Yardım Hattı sayesinde bugüne kadar 152 kişi, insan tacirlerinin elinden kurtarıldı.

IOM verilerine göre, Türkiye'de insan ticaretiyle mücadele kapsamında 2005 yılında kurulan ve halen IMO tarafından finanse edilen 157 Acil Yardım Hattı aracılığıyla 2005 yılında 52, 2006 yılında 56, 2007 yılında 28, 2008 yılında 16 olmak üzere toplam 152 kişi kurtarıldı.

Acil Yardım Hattı'na yapılan ihbarlar sonucu güvenlik güçleri tarafından insan tacirlerinin elinden kurtarılan kişilerin büyük çoğunluğunu Moldova (64), Ukrayna (30) ve Rusya (24) uyruklular oluşturdu.

Bu ülkelerin vatandaşlarını sırasıyla Romanya (8), Türkmenistan (8), Kırgızistan (5), Gürcistan (4), Türkiye (3), Azerbaycan (2), Uganda (1), Belarus (1), Özbekistan (1) ve Kazakistan (1) takip etti. Köle gibi çalıştırılan ve fuhuşa zorlanan mağdurların Türkiye'ye başlıca giriş noktaları Edirne, İstanbul, Samsun, Trabzon, Iğdır, İzmir ve Antalya olarak tespit edilirken; İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Ankara, Trabzon, Artvin, Iğdır, İzmir, Muğla, Antalya ve Mersin mağdurların belirlendikleri başlıca iller arasında yer aldı. Ayrıca mağdurların büyük çoğunluğunu 18-24 yaş arası kişilerin oluşturduğu ve kadın olduğu belirtildi.

Birçoğu eski Sovyet coğrafyasındaki ülkelerin köylerinden çocuk bakıcılığı, garsonluk, satış elemanlığı gibi iş vaatleriyle kandırılarak Türkiye'ye getirilen çocuk denilebilecek yaştaki genç kızlar insan tacirleri tarafından fuhuşa zorlanırken, kaçıp kurtulmak için güvenlik güçlerine başvurmak isteyenler ise ülkelerindeki yakınları tehdit edilerek sindiriliyor.

Dışişleri Bakanlığı Göç Dairesi Başkanı Berlan Pars Alan, 157 Acil Yardım Hattı sayesinde insan tacirlerinin eline düşmüş çok sayıda kişinin kurtarıldığını söyledi. 2005 yılından bu yana faaliyette olan 157 Acil Yardım Hattı'nın çok fazla bilinmemesinden yakınan Alan, bu hatta yapılan ihbarın en kısa sürede değerlendirilerek sonuca ulaştırıldığını kaydetti. Alan, 157 Acil Yardım Hattı'nın iyi çalıştığını, ancak bu konuda finans sorunu yaşandığını belirterek, "Bu hat şu anda IOM tarafından finanse ediliyor. Bunun kamulaştırılması gerekiyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 10:47:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?