2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: Adana Müsiad'dan yatırımcıya çağrı: Bu fırsatı değerlendirin

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Mustafa Çalışkan, Türkiye’de istikrarın sağlanmasıyla birlikte yatırım ortamının da iyileştiğini ve artık bu fırsatı değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan MÜSİAD Adana Şube Başkanı Mustafa Çalışkan, ülkede güzel gelişmelerin olduğunu belirterek artık yatırım ortamının iyileştiğini söyledi. Faizlerin düşmesi, ekonominin daha iyiye gitmesi ve ihracattaki artışın yatırım ortamının iyileştiğinin göstergeleri olduğunu belirten Başkan Çalışkan, "Her ne kadar yatırım ortamı iyileşse de değişik teşvikler uygulamaya konulsa da sanayici henüz ürkek davranmakta ve yatırım yapılmamaktadır. Halbuki bir ülkenin gelişmesi, ileriye gitmesi ve ihracatının artması ancak üretimin daha da artmasıyla mümkün olabilir. Eğer biz bu üretimi artırabilirsek bu ihracat artışı da kalıcı olacaktır. Bu gelişmeler kalıcı olacaktır. Sanayicimize ve yatırımcımıza düşen en büyük görev artık yatırımları yavaş yavaş yapmaya başlamasıdır" dedi.

Değişik sanayi kesimlerine yönelik teşvik ve desteklerin verileceğine inandıklarını ifade eden Başkan Çalışkan, "Devletin teşvik ve destek vermesi ekonomisiyle alakalı bir hadise. Elbette ülkemiz çok ciddi bir iç borç yükü içerisindedir. Bu yükün azalması gerekmektedir. Bu da kamu finansmanının azalmasıyla mümkündür. Biz değişik tedbirlerle kamu finansman açığının azaltılmaya çalışıldığını görmekteyiz. Fakat muhakkak sanayici yatırım yapmalıdır. Bu yatırım ortamında yapılmadığı takdirde yine sorunlu günler tekrar karşımıza gelebilir" şeklinde konuştu.
Hükümetten döviz kuru konusunda yaşadıkları sıkıntının giderilmesini beklediklerini belirten Başkan Çalışkan, "Bilhassa döviz kuru hususundaki sıkıntımızın çözülmesi. Döviz kuru çok düşük seyrettiği için her ne kadar serbest piyasa olsa da ithalat giderek daha artmakta, bu da cari işlemler açığını tırmandırmaktadır. Biz sanayici olarak, yatırımcı olarak işadamı olarak piyasaların iyileşmesine mukabil döviz kurundaki bizi rahatsız eden hususun çözülmesini istemekteyiz. Bu da merkez bankasının faiz oranlarıyla ilgilidir. Merkez bankasının gecelik faiz oranlarını biraz daha düşürmesi gerekmektedir. Geçen aylarda gördüğümüz gibi merkez bankasının her faiz indiriminden sonra devletin borçları da geriye gitmektedir. Bugün yüzde 22’lerde olan faiz oranlarının, istikrar programının uygulanmasıyla beraber yıl sonuna kadar yüzde 15’lere kadar düşeceğine inanmaktayız. Bu ise yatırımcımızın biran önce projelerini hazırlayıp, yavaş yavaş yatırıma başlaması gerektiğini göstermektedir. Bu ülke kalkınacaksa devletiyle milletiyle el ele kalkınacaktır. Sadece bir tarafın fedakarlığıyla, sadece bir tarafın gayretiyle olmaz. Artık sanayici rantta yatan parasını çekmeli ve sanayiye getirmelidir" diye konuştu.

ADANA-(İHA)
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2004 Çarşamba 15:18:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?