2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: ATO'dan Teşvik Yasası'na tepki

Yeni Teşvik Yasası’nın, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal dengesini bozacağı görüşünde birleşen Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Sanayi Odası (ASO) ve Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) temsilcileri, Ankara’da Adana Milletvekilleri ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüştü ve Teşvik Yasası’nın iller yerine ürünlere uygulanması gerektiğini bildirdi.

Yapılan görüşmelerde, "Teşvik Yasası’nın, uygulanacak illerle komşu kentler arasındaki ekonomik dengeyi tamamen bozacağı, ülke ekonomisine yarar yerine zarar getireceği" dile getirildi.

ATO Başkanı Şaban Baş, Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, ASO Meclis Başkanı Yaşar Coşkuntuncel ve ADSİD Başkanı Sülemyan Onatça, Teşvik Yasası’ndaki çarpıklıkları gidermek üzere Ankara’da, Adana Milletvekilleri ile bir araya geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde gerçekleştirilen toplantıya, Adalet ve Kalkınma Partisi Adana Milletvekilleri Ziyattin Yağcı, Abdullah Çalışkan, Vahit Kirişçi, Ali Küçükaydın ile Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Ziya Yergök, Kemal Sağ ve Tacidar Seyhan katıldı.

Adana Heyeti sözcülüğünü üstlenen ASO Başkanı Özgümüş, uygulanan Teşvik Yasası’nın mevcut ekonomik dengenin alt üst etmeye başladığını, önlem alınmadığı taktirde ekonomik ve sosyal dengenin tamamen bozulacağına dikkat çekerek, "İşe, ciddi bir yanlışla başlandı. Yasanın uygulanmaya konulmasıyla birlikte, özellikle birbirlerine sınırı olan illerdeki sanayi kuruluşlarının, yatırımlarını teşvik uygulanan illere doğru kaydırma hazırlıkları gözleniyor. Teşvik Yasası’nın ya hemen durdurulması, yada üzerinde ciddi düzenlemeler yapılması gerekiyor. Birçok sanayi kuruluşu, Teşvik Yasası uygulanacak illerde yatırım arazisi almaya başladı" diye konuştu.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş da, sorunun sadece Adana ile sınırlı olmadığını ifade ederek, "Türkiye’nin her tarafında aynı sorun yaşanıyor. Adana-Osmaniye; Uşak-Manisa ve Ordu-Gümüşhane gibi bir çok örnekler var. Bu yasa, iller arasında haksız rekabeti en üst düzeye çıkaracaktır. Bir an önce ya iptal yoluna, ya da yeniden düzenlenmesi yoluna gidilmeli. Eğer bunlardan sonuç alınamazsa teşvikin belirli oranlarda Adana’nın yanısıra diğer mağdur illere de uygulanma yoluna gidilmeli" dedi.

ADSİAD Başkanı Süleyman Onatça da, Teşvik Yasası’nın büyük sıkıntıları da beraberinde getirdiğini, asıl sorunların önümüzdeki dönemde somut olarak yaşanacağına değinerek, "Olayı sadece Adana-Osmaniye bazında ele alırsak ortaya çıkan tablo şu olur: Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ile Osmaniye arasındaki mesafe 60 kilometre civarında. Bu yasa,Adana’daki yatırımların o bölgeye kayması anlamına geliyor. O zaman dengeli rekabet ortamından söz edebilecek miyiz? Hayır. Bunun benzeri,Türkiye’nin her köşesinde yaşanacaktır. Bir an önce dur denilmeli" görüşlerini dile getirdi.

Adana milletvekilleri de, yasanın haksız rekabet ve haksızlıkları beraberinde getirdiğini belirterek, işadamlarına destek sözü verdi.

Adana Heyeti, görüşmelerin ardından milletvekilleri ile birlikte TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret etti. Adana Heyeti’nin Teşvik Yasası ile ilgili düşüncelerine kendisinin de katıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Ortaya çıkan tablo çok ilginç. Teşvikten yararlananlar da, dışında kalanlar da şikayetçi. İnanıyorum ki, kısa süre içinde yasa ile ilgili olumlu ve olumsuz yansımalar gündeme gelecektir. Çünkü uygulama aşamasında bir çok eksiklik olduğu da biliniyor. Bu sorunun, dengesizlikleri yaşayan kentlerin meslek kuruluşları ile birlikte oturup, en makul şekilde çözüm üretileceğini düşünüyorum" dedi.

ADANA-(İHA)
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2004 Cumartesi 14:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?