2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: Bakan Yıldırım: 'Komünist işi' diye diye demiryolları hep ihmal edildi

Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Devlet Demir Yolları’nın ’Komünist işi’ denilerek bugüne kadar ihmal edildiğini söyledi. Son bir yıldır demiryolu yatırımları konusunda önemli mesafeler kat ettiklerini belirten Bakan Yıldırım, havayoluyla geldiği Adana’dan Mersin’e giderken demiryolunu tercih etti.

Mersin’in sorunlarının tartışılacağı geniş katılımlı toplantıya katılmak üzere özel uçakla Adana’ya gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Mersin’e de 61714 sefer sayılı yolcu treniyle gitmeyi tercih etti. 09.58’de hareket etmesi gereken tren, Bakan Yıldırım sebebiyle 18 dakika rötarlı kalktı. Son bir senedir halkın demiryollarına olan ilgisinin arttığını belirten Bakan Yıldırım, "Bu aslında yılların özlemidir. 1950’den bugüne ne yazık ki karayolları ağırlıklı politikalar sonucu demiryolu beklenen atılımı yapamadı. Ancak son bir yıldır hükümetimizin öncelikli alan olarak belirlediği demiryolları ve deniz ulaşımında önemli çalışmalar sergiledik. Bunlar arasında Ankara-İstanbul hızlı tren projesi birinci etabı başladı. İkinci etabın ihalesini yapıyoruz. Tüp geçidi ihale ettik. Bu da Türkiye’nin 100 yıllık hayaliydi. Abdulhamit zamanında yapılmak istenmiş, ama yapmak bizim hükümetimize nasip oldu" dedi.

Demiryollarında bir yandan yeni projeler yaparken bir yandan da mevcut yapıyı iyileştirme yönünde çalışmalar yapıldığını belirten Bakan Yıldırım, "Bu çalışmalar sonucu demiryollarında gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 13 arttı. Bu çok önemli gelişme. Bununla da kalmayarak yük taşımada yüzde 30, yolcu taşımada yüzde 15 artış oldu. Demiryolları bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması için vazgeçilmez sektördür. Eskiden demiryolları komünist işi denilerek maalesef ihmale uğratılmış. Ancak gelişmiş bütün dünyada, özellikle Avrupa’da 2020 yılına kadar yapılan alt yapı ve ulaşım politikalarında demir yolları en önde geliyor. Biz de gereken önemi veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Havaalanında Adana Valisi Kemal Önal, Emniyet Müdürü Mehmet Cebeci, AK Parti Adana İl Başkanı Abdullah Doğru ve partililer tarafından karşılanan Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, yine protokol üyeleri, partililer ve vatandaşlar tarafından Adana Garı’ndan Mersin’e uğurlandı.

ADANA-İHA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2004 Cumartesi 00:00:21
Güncelleme :21 Ocak 2004 Çarşamba 14:15:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?