2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: Çukurova Üniversitesi'nden YÖK Yasası'na tepki

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Senatosu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"’nı tepkiyle karşıladı.

Ç.Ü Senatosu’nun 6 Mayıs 2004 tarihinde yaptığı olağanüstü toplantıda, yükseköğretim sistemini yeniden yapılandırmak adına 58. ve 59. hükümetlerin kuruluşlarından itibaren, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun değiştirilmesi konusunun, "Acil Eylem Planı" adı altında kamuoyunun gündemine getirildiğini dikkat çekilerek, "Bu konuda üniversiteler ve toplumun ilgili kesimleri, uzun süreden beri belirsizlik, huzursuzluk ortamına itilerek tedirgin edilmiştir. Yükseköğretim Kurumları konuyla ilgili görüşlerini açıklamışlar, iki yıla yakın bir süredir Hükümet yetkililerinin bu yasa taslağı çalışmalarındaki amaçlarının imam hatiplerin önünü açmak için planladıklarını her ortamda dile getirmişlerdir" denildi.

Yükseköğretim kurumları göz ardı edilerek, hükümet tarafından TBMM’ye sunulan kanun tasarısının, beklentilerin çok gerisinde kaldığına dikkat çekilen açıklamada, "Üniversiteye girişin düzenlenmesi; deneyim, bilgi birikimi ve özel uzmanlık gerektirir. Bu düzenleme özellikle Yükseköğretim Kurulu’nun sorumluluğunda olmalıdır. Buna karşın, siyasal beklentiler ön plana çıkartılarak, ülke gerçeklerine ve bilime aykırı olarak zamansız yapılacak düzenlemeler ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlara ve karışıklığa yol açacaktır. ’Meslek lisesi mezunlarının mağduriyetini gidermek’ maskesi altında, aceleyle kamuoyuna sunulan bu kanun tasarısının, üniversiteye giriş sınavlarına 1,5 ay gibi kısa bir süre kala gündeme getirilmesi, üniversite sınavına hazırlanan milyonlarca öğrenci ve ailelerini huzursuz etmiştir. ’Ben yaptım oldu’ mantığı ile hazırlanan bu düzenlemenin, gelecekte çok büyük sorunları beraberinde getireceği kaçınılmazdır" şeklinde ifadeler kullanıldı.

Toplantıda ayrıca üniversitelerde çağın şartlarına uygun idari ve mali yapıları güçlendirecek bilimsel düzenlemelerin yapılması beklenirken, sunulan kanun tasarısıyla üniversitelerde idari özerkliğin de tamamen ortadan kalkacağı öne sürülerek, hükümetin TBMM’ye sunduğu kanun tasarısının kabul edilemez, toplum barışını zedeleyecek, üniversiteleri içinden çıkılmaz daha büyük sorunların içerisine sürükleyeceğine kaydedildi. Ayrıca, üniversiteye giriş şartları başta olmak üzere, yükseköğretim ile ilgili konularda yapılacak değişikliklerin yükseköğretim kurumları tarafından yapılması ve yapılan bu düzenlemelere siyasilerin yalnızca saygı duymasının beklendiği de ifade edildi.

ADANA-(İHA)
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2004 Cuma 16:04:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?