2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: Çukurova'da buğday taban fiyatı merakla bekleniyor

Çukurova’da buğday hasadı yaklaşırken, üreticilerin taban fiyatın ne olacağı hususundaki meraklı bekleyişi sürüyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, kırmızı yarı-sert Çukurova buğdayının bugünkü maliyetinin 388 bin lira olduğunu belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 400 bin liradan aşağı alım fiyatı açıklamamasını istedi.

Barut, yönetim kurulu üyeleriyle bugün yaptığı basın açıklamasında hükümetin bu yıl yaşanan kuraklık ve verim düşüşünü de dikkate alarak Çukurova buğdayına yüzde 20 kar payını da koymak kaydıyla 465 bin lira fiyat vermesi gerektiğini, şuanda da buğdayın serbest piyasada 410-420 bin liraya satıldığını söyledi. Barut, bölgede 2004 yılında 3 milyon dekar civarında buğday ekimi yapıldığını ve mevsim başlarında aşırı yağışlar nedeniyle ekili bulunan bir çok buğdayın çürüdüğünü, kuraklık nedeniyle de rekoltenin 1 milyon 200 bin tondan 900 bin tonlara düşeceğini ifade etti.

Ülkemizde buğday üretiminden umduğunu bulamayan Türk çiftçisinin pamuktan sonra buğdaya da küstüğünü ve Türkiye’nin ihtiyacı olan 23 milyon ton buğday üretiminin 19 milyon tona düştüğüne işaret eden Barut, bunun neticesinde de buğdayda da ithalatçı konumuna gelindiğini belirtti. Avrupa Birliği ülkelerinde de bu yıl beklenen buğday rekoltesinin 128 milyon ton olduğunu, geçen seneye göre de 22 milyon ton, tüm dünyada ise 44 milyon ton artış beklendiğini ifade eden Barut, "Bu üretim fazlasını ise üreticileri desteklenmeyen ve fiyat istikrarsızlığı olan ülkelere ihracat ile gidermeye çalışacaklardır. Geçtiğimiz yıl buğdayda izlenen yanlış politikaların tekrar edilmemesi için bu yılki buğday ürününün fiyatını en iyi şekilde ayarlamak gerekir. Şuanda Adana Ticaret Odası’nda 410-420 bin lira civarında işlem gören buğdayın fiyatı TMO tarafından daha aşağı açıklanacaksa bu üreticiyi sabote anlamına gelir. TMO’nun yapacağı en güzel iş ofis satış fiyatını yüksek tutup serbest piyasanın çalışması için gereken mekanizmayı oluşturmalıdır. Sonuç olarak; stratejik bir öneme sahip olan buğday üretimini artırmak ve açlıkla karşı karşıya kalmamak istiyorsak, tespit ettiğimiz bu 465 bin liralık fiyat mutlaka verilmelidir"dedi.

ADANA-(İHA)
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2004 Çarşamba 13:47:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?