2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: Çukurovalı pamuk üreticisi devletten teşvik istiyor

Hükümetin içinde tarımla iştigal eden yetkililerin doğru kararlar veremediğini ve makamlarını boş yere işgal ettiğini öne süren Coşkuntuncel, "Türkiye’nin tarımda içine düştüğü çıkmaz bugünkü hükümetin değil yılların ihmalinden kaynaklanıyor. Pamuk üretimini teşvik için bu ülkenin çiftçisi mutlak desteklenmelidir. Aksi durumda Türk çiftçisinin dünya ile rekabet şansı olamaz. Türkiye’de tarımda girdi fiyatları çok yüksek. ARGE çalışmaları yaparak bu fiyatları mutlak aşağı çekilmeli. Nüfusun yüzde 38’inin tarımla uğraştığı düşünülürse çözümsüzlük ülkedeki sıkıntıyı daha da artırır" dedi.


Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin de, dış dünyanın baskılarıyla hükümetin tarıma yüzde 10’un üzerinde artış vermemesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi. Tekin, bu durumda pamuğa geçen yıl 500 bin lira fiyat verildiği için bu yıl 50 bin lira artış öngörüleceğini ifade ederek, "550 bin liralık alım fiyatı da çok komik kalır. Hükümet, eğer çiftçisini düşünüyorsa ya üretim maliyetini etkileyen gübre, tohum, zirai ilaç, akaryakıt gibi girdilerin fiyatları düşecek, ya da dünyada olduğu gibi üreticisine daha fazla teşvik primi verecek. Ama bu ülkede Kopenhag Kriterleri, Uyum Yasaları konuşulurken, tarımın esamesi okunmuyor. AB’ye tarımsız mı girilecek ? Dünya borsalarındaki fiyatlar bizi ilgilendirmez. Onlar sübvanseli fiyatlardır. Orada çiftçiye verilen fiyatlar bizi ilgilendirir. Avrupalı kendi çiftçisine teşvik vererek ayakta tutuyor. Biz de daha fazla teşvik bekliyoruz" diye konuştu.


Adana’nın tanınmış işadamlarından ve pamuk üreticisi Ali Milli ise Türkiye’nin yıllık 500 bin ton pamuk açığı varken, Türk çiftçisine üretime teşvik için yeterli prim verilmemesini eleştirdi. Milli, pamuk üreticisine ABD’de 22, Yunanistan’da 45 cent destek verilirken, Türkiye’de sadece 5 cent ödenmesinin komik kaldığını ifade ederek, şunları söyledi:


"Türkiye’de tarım politikaları çiftçinin aleyhine işliyor. Eğer, Türkiye’de üreticiye teşvik verilirse 500 bin tonluk pamuk açığı kapatılır, ülkenin dövizi de dışarı gitmez. Ama biz ithalatla kendi çiftçimize destek vermezken, Amerikan ve Yunan üreticisini teşvik etmiş oluyoruz. Böyle tarım politikası olmaz. Bu anlayış Türk çiftçisini iflasa götürür. Bu yıl dünya piyasasında pamuk fiyatları çok düşük. Perşembe’nin gelişi, Çarşamba’dan belli olur. Türk üreticisi bu yıl da perişan olacak. Bu anlayışla Türk çiftçisi bir yere varamaz."

iha-adana
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2004 Perşembe 11:50:23
Güncelleme :12 Ağustos 2004 Perşembe 17:44:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?