2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: Gıda firmaları, Adana'da da sınıfta kaldı

Adana İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince gıda imalathanelerine yapılan baskınlarda, işyerlerinin hemen hepsinin hijyen açısından kusurlu olduğu ortaya çıktı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Mercan, basın mensuplarını da davet ederek gıda üreten işyerlerine baskın düzenledi. Habersiz denetimlerde bir tatlıcı, bir unlu mamuller, bir süt ve bir de döner imalathanesi ile bir de lokantaya baskın yapıldı. Toplam 5 işyerinde yapılan incelemelerde, hiçbir işyerinin genel sağlık kurallarına uymadığı belirlendi. Gıda hazırlama ve üretim safhalarında yüzde 100’e yakın oranda kusurlu bulunan işyerlerinin vitrinlerinin bile insan sağlığını tehlikeye atacak şekilde yapılması dikkat çekti.

İşyerlerine kusurlarını ortadan kaldırmaları için 15 gün süre verilirken İl Sağlık Müdürü Mercan, 5 işyerinde tespit edilen kusurlar hakkında, "Gıda olarak tüketilecek malzemelerin hazırlık kısımları genel sağlık şartlarına uygun değil. Örnek olarak, krom havuzda yıkanması gereken marullar mikrop barındıran leğenlerde yıkanıyor. Üstelik bunun istenilen ölçüde yapılmadığı da görüldü. Tatlıcılarda kullanılan kızartma yağının kaç kere kullanıldığını ise bilmiyoruz. Gezdiğimiz bir tatlı imalathanesinde lavabo olmadığını, işçilerin ellerini bulaşık yıkanan yerde yıkadığını tespit ettik. Ayrıca malzeme depoları da saklama şartlarına uygun değil" şeklinde konuştu.

Mercan, 70 gıda teknikerinin kent merkezinde görev yaptığını ve rutin denetimlerin devam ettiğini belirterek, "Ancak asıl denetimi vatandaştan bekliyoruz. Onlar hijyen ve sağlıklı ortam ve ürünleri tercih ederse bizim işimiz de kolaylaşır. Yoksa cezalarla, yasalarla bu işin önünü kesmek mümkün değil" dedi.

ADANA-(İHA)
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2004 Cuma 17:04:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?