2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: İlgi görmeyen cep telefonu ihalesi yeniden yapılıyor

Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi vazgeçilmez tedbirler olarak kabul eden Maliye Bakanlığı, kaçak yolla yurda sokulan malları satarken de kayıt dışı ekonominin tokadını yedi.

Maliye Bakanlığı, yurda kaçak olarak sokulmuş toplam 7 bin 690 adet Nokia marka muhtelif modellerdeki cep telefonları ile 7 bin 250 adet cep telefonu aksesuarını ihale ile satmak istedi. Bakanlık, kendisine bağlı birim olan Tasiş Adana İşletme Şube Müdürlüğü vasıtasıyla toplam bedeli 1 trilyon 237 milyar lira civarında olan 7 bin 690 adet Nokia marka cep telefonu ile 7 bin 250 adet aksesuarı satışa çıkardı. İhalede, bütün olarak satış zor olacağı için 26 parçaya bölünmek suretiyle kolaylık da sağlandı. Geçen ay 23 Mart’ta yapılan birinci ihaleye başvuru yapılmayınca bu sefer fiyatlar yüzde 25 indirilerek 26 Mart’ta ikinci ihale gerçekleştirildi. Gümrük mevzuatı uyarınca tasfiyelik hale gelen eşyaların satışı çerçevesinde gerçekleştirilen ihaleye yine talipli çıkmadı. Üçüncü ihale ise yine mevzuat gereğince fiyatlarda bu sefer yüzde 50 nispetinde indirim yapılarak ilan edildi. Ancak buna rağmen 30 Mart 2004 tarihindeki son ihaleye de ilgi gösteren olmadı.

Tasiş, Nokia 3315 model cep telefonu için 160 milyon liradan ihaleye çıkarken, Nokia 2100 model için de 76 milyon fiyat belirledi. Nokia 6610 model cep telefonu ise 410 milyon liradan satışa çıkarıldı. Oysa aynı veya benzer özelliklere sahip telefon ve aksesuarlar gerek vergiye tabi bir çok dükkanda gerekse işporta tezgahlarının tamamında bu fiyatlara yakın veya daha altında satılıyor. Hemen tüm kesimlerin tepkisini çeken ve bitirilmesi hedeflenen kayıt dışı ekonomi, sadece vergiden uzak kalmakla değil, piyasaları dolaylı yoldan da olsa kontrol ederek devletin karşısına çıkmayı sürdürüyor.

ADANA-(İHA)
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2004 Çarşamba 13:38:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?