2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: Pamuk üreticisi 'yeşil kurt'a karşı önlem alamıyor

Zararlı ile mücadele için pamuk bitkisine 3 ile 5 defa zehir atmalarına rağmen sonuç alamayan üreticiler, yetkililerden yardım istedi. Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nde bulunan 88 İskan Evleri Sulama Birliği Başkanı Bedir Yıldırım, Amik Ovası’nda pamuk ekili alanlarda Yeşil Kurt zararlısı ile yapılan mücadeleden sonuç alamadıklarını bildirdi.

 Başkan Bedir Yıldırım, üreticilerin kilosuna 30 ile 80 milyon lira ödediği Yeşil Kurt ilacını, holderler ve uçaklarla pamuk tarlalarına atmalarına rağmen zararlıyı yok edemediklerini belirtti. Yıldırım, Yeşil Kurt zararlısına karşı kullandıkları tüm ilaçlardan fayda göremediklerinden dert yanarken, "Çiftçi zaten tefeci, faizcinin eline düşmüş vaziyette. Bir de zehircilere boş yere para verecek durumda değiliz. Geçen yıl kullandığımız tüm ilaçları denememize rağmen bu yıl Yeşil Kurt’u bitiremedik. Pamuklarımız günden güne eriyor, kuruyor. Yetkilileri göreve davet ediyoruz" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, Yeşil Kurt zararlısı ile Çukurova’da yapılan ilaçlı mücadeleden de beklenen sonucu alamadıklarını, bu nedenle Zirai Mücadele ve Araştırma Enstitüsü, özel ilaç firmaları ve ZMO olarak bir araştırma komisyonu kurduklarını ve alınan numuneleri İngiltere’ye kadar göndermelerine rağmen kesin çözüm üretemediklerini söyledi.

Başkan Ayhan Barut, pamuk üreticilerinin Yeşil Kurt zararlısına karşı öncelikle bakanlık onaylı, ruhsatlı ilaçları kullanmalarını ve dozajına uygun ilaçlama yapmalarını isteyerek, "Yeşil Kurt zararlısı bu sene geçen yıla oranla çok artmış durumda. Geçen yıl bir bitkide yüz tane rastlanan Yeşil Kurt sayısı, bu sene 20 bin adet. İlaçlama yapılıyor ama zararlıyı tamamen yok etmeye yetmiyor. Bunun için üreticiler 4’lü, 5’li karışımlardan önce ruhsatlı, onaylı ilaçları belirli aralıklarla kullanmaya devam etmeli. Sonuç alamazlarsa karışıma yönelmelidir" diye konuştu

iha-adana
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2004 Pazartesi 10:23:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?