2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: Yağmur ve dolunun Çukorova'ya zararı 7 trilyon

Çukurova’da, şiddetli yağmur ve dolu yağışının on binlerce dönüm ekili alanda ve narenciye bahçelerinde yaklaşık 7 trilyon liralık zarara yol açtığı bildirildi.

Çukurova Bölgesi’nde önce kış döneminde yaşanan aşırı soğuk ve yağışın başta buğday olmak üzere birçok üründe sıkıntı oluşturduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Ayhan Barut, daha sonra 2 ay süren kuraklık nedeniyle buğdayda yüzde 20-25 oranında verim kaybının olduğunu belirterek, "Tüm bunlar yetmezmiş gibi dolu yağışı, Adana’nın Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş İlçeleri’ndeki sayıları 30’u bulan köyde, yaklaşık 100 bin dekar alanda ağır hasar vermiştir. Bu bölgede yapılan incelemelerde, dolu yağışının yüzde 40 ile yüzde 80 arasında değişen oranlarda zarar verdiğini gözlemlemiş bulunuyoruz" dedi.
Barut, dolu yağışından dolayı Çukurova Bölgesi’nde 4.5 trilyon lira civarında bir zararın oluşacağını belirterek, "Bu rakama, pamukta geç ekimden, mısırda ise görülen hasardan dolayı oluşacak verim kayıpları ve tamamen ölen karpuz tarlalarındaki zarar dahil değildir. Bunlarda dahil edildiği zaman söz konusu zarar 7 trilyon civarına ulaşmaktadır. Bu zarar üreticimizin ve milli ekonomimizin göreceği bir zarardır. Bu alanlarda yetiştirilen ürünler bölgemiz ve ülke ekonomimizin can damarıdır" şeklinde konuştu.

ZMO olarak bazı kararlar aldıklarını da kaydeden Barut, "Bu bölgenin acilen doğal afet bölgesi ilan edilmesi, tohum, ilaç, gübre ve nakit yardımı yapılması, bölgedeki üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının faizsiz ertelenmesi, İşletmelerin tekrar tesisi için düşük faizli kredi verilmesi, kaldırılmış olan 2090 sayılı Doğal Afet Yasası’nın yeniden yürürlüğe girmesi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan acilen yardım yapılması gerekmektedir" dedi.

ADANA-(İHA)
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2004 Çarşamba 17:05:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?