2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: Zeytin Çukurovalı çiftçilerin alternatif ürünü oldu

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler, bitkisel yağ açısından dışa bağımlı olan ülkemizde, tarım alanlarının yüzde 3.41’ine tekabül eden, 600 bin hektarı kapalı, 300 bin hektarı dağınık olmak üzere toplam 900 bin hektar alanda yaklaşık 105 milyon adet zeytin ağacı yetiştirildiğini belirtti.

 Bölgede önemi son 5 yıl içerisinde, özel çabalar ile daha iyi anlaşılmaya başlanan zeytin yetiştiriciliğinin özelikle geçit yörelerde yoğunlaştığına işaret eden Birlik Başkanı Mehmet Güler, 2003 yılı itibariyle Adana’nın 13 ilçesinden 8’inde zeytin üretimi yapıldığını, zeytinciliğin de meyve üretiminde ikinci sıraya yükseldiğini ifade etti.

Bölgede 4 bin 826 hektar alanda yılda yaklaşık 13 bin 129 ton zeytin üretildiğini ve bundan 5 bin 236 tonunun sofrada, 7 bin 893 tonunun da zeytinyağı üretiminde değerlendirildiğini belirten Başkan Güler, 2003 yılı itibariyle toplam 262 bin 613 ton zeytin üretimi ile ülkemizdeki zeytin varlığının yüzde 37.51’inin Doğu Akdeniz’den karşılandığını söyledi.

Tahıl ürünlerinden kazanç sağlanamaz hale gelen Çukurova’da, zeytin bitkisinin alternatif olarak özellikle kırsal kesimde 3. sınıf araziler üzerinde önemli bir gelir kaynağı olacağına da dikkat çeken Başkan Güler, "Yılda yaklaşık bir milyar dolar bitkisel yağ ithal edilen ülkemizde, yerli kaynaklarımızın kullanılması suretiyle hiçbir katkı işlemi yapılmadan yenebilen tek yağ bitkisi olan zeytinin üretim artışı ülkemize döviz tasarrufu da sağlayacaktır. Ayrıca, zeytinyağının içerdiği E vitamini sayesinde, insan hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunarak yaşlanmayı geciktirmesi, beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azaltması, cildi güzelleştirmesi suretiyle sağlıklı beslenmenin de öncüsü olunabilir" dedi.

Zeytinin "sosyal ormancılığa" en uygun bitki olduğunu, ülkemizdeki orman köylülerinin ekonomik yönden kalkınması için zeytinciliğe özel önem vermesi gerektiğine de değinen Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler, "Etrafı zeytinliklerle çevrili orman köylerinde orman yangınlarının asgari düzeyde görüldüğü istatistiki kayıtlarda da mevcuttur. İşsizliğin had safhada olduğu bölgemizde, zeytin üretiminin artırılması ile köyden kente göçün tersine çevrilmesine, yaklaşık 30 bini bulan işsiz ziraat mühendislerinin önemli kısmının istihdamına, ülkedeki müteşebbis insan sayısının artmasına, bölgemizde yeni bir zeytin esnafı ve zeytin sanayicisi oluşmasına imkan sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

Önümüzdeki yıllar içinde, önce dünyada ilk sırada bulunan İspanya’nın toplam zeytin ağacı varlığı olan 200 milyon adete daha sonra ise 500 milyon adet zeytin ağacı sayısına ve 1 milyon ton zeytinyağı hedefine ulaşılmasının hedeflendiğini belirten Başkan Mehmet Güler, Türkiye’de üretilen asit oranı düşük ve kaliteli "naturel" zeytin yağların Avrupa ülkelerinde tercih edildiğine işaret ederek şöyle dedi:

"Bölgemizde salamura yeşil zeytin avantajının iyi değerlendirilmesi halinde, bilhassa AB’ye 2007 yılında üyeliği kabul edilecek Romanya başta olmak üzere İsviçre, Japonya ve Çin’de pazar payımızın artacağını şimdiden söylemek mümkündür. Birliğimiz, zeytinciliğin Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yaygınlaşmasını sağlamak üzere, zeytin mahsulünün miktar ve kalitesini artırmak, ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasını esas amaç olarak kabul etmekte, üretici-tüketici-yönetici üçgeni arasında bir köprü vazifesi görülmesine ve bölgesel tarım politikalarının oluşmasına ortam sağlamaktır."

iha-adana
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2004 Pazartesi 15:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?