2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana: ZMO Şube Başkanı uyardı: AB'ye yaş sebze meyve satışımız zorlaşabilir

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, 1999 yılında imzalanan EURGAP protokolüne uygun üretim gerçekleştirilmemesi halinde AB’ye yaş sebze ve meyve üretiminin duracağı uyarısında bulundu.

ZMO’nun 50. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "EURGAP ve AB Sürecinde Türkiye Tarımı" konulu panelin açılışında konuşan Ayhan Barut, AB ülkelerindeki tüketicilerin doğal veya doğala yakın ürün tercihine yöneldiğini bildirdi. Bu nedenle AB ülkelerindeki tüm süper ve hipermarketlerin üyesi olduğu Avrupa Gıda Perakendecileri Birliği’nin bir araya gelerek EURGAP adı verilen ve her türlü yaş sebze ile meyvenin, üretim ve tüketimlerini denetim altına almayı amaçlayan protokolün yürürlüğe konduğunu belirtti.
Barut, "2005 yılında yürürlüğe girecek bir durum daha var. Bu durumla Avrupa masasına gelecek malın kim tarafından üretilmiş, hangi ilaçlar, gübreler kullanılmış, hangi tüccar satmış ve hangi firma tarafından ihraç edilmiş bilmek istiyorlar. Burada üreticimizin zirai ilaç kullanımı konusunda çok bilinçlenmesi gerekiyor. Bu konuda zirai ilaç bayilerine ve ziraat mühendislerine çok iş düşüyor. Aksi halde geçen yıl 550 milyon dolar sebze ve meyve ihraç eden Türkiye EURGAP’a ayak uydurmazsa Avrupa’ya olan ihracatının tamamını kaybedebilir" dedi.

Barut, 4 mevsimin yaşandığı Türkiye’nin, bereketli toprağıyla bu konuda hala şansının bulunduğunu kaydetti.

ADANA-(İHA)
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2004 Cumartesi 23:38:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?