2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana Büyükşehir'den çevre uyarısı

Hava kirliliği ile mücadele çerçevesinde 2004-2005 yakıt yılı programı döneminde kullanılacak yakıtların satış şartları ve özelliklerinin belirlendiği açıklandı.
Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, katı ve sıvı yakıtlar ile satış işlemleriyle ilgili uyulması gereken belgeler Mahalli Çevre Kurulu’nca belirlendi.
Mahalli Çevre Kurulu’nun belirlenen ve kömür satıcıları ile kaloriferle ısınan apartmanlara gönderilen yazıda şu şartlara uyulması gerektiği ifade edildi:
- Hiçbir suretle ve ne miktarda olursa olsun belediye sınırları dahilinde ısınma amacı ile torbasız kömür sokmak, açıkta kömür ile yüksek kükürtlü sıvı yakıt satmak ve kullanmak yasak.
- Torbalar 25 ile 40 kilo ağırlığında olacak.
- Yerli ve ithal kömür torbalarının üzerinde bulunması gereken teknik bilgiler Mahalli Çevre Kurulu’nda mevcut olup,bu bilgiler torbaların üzerinde yer alacak.
- Yerli kömürün çıkarıldığı ilin Valiliği’nden kömürlere uygunluk ve satış izin belgesi alınacak olup, bu kömürlerin kullanılacağı diğer iller ayrıca izin belgesi düzenlenmeyecek.
- Kömür satış izin belgesi olmadan bayi ve üretici firma kömür satış yapamayacak.
- İthal kömürlerde izin için Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan alınan "Kontrol Belgesi" aranacak olup, briket kömürlerde ise sınıfa göre TSE’den "TS 12055"için uygunluk belgesi alınması gerekmektedir.
- Firmalarda, bayiler ve kömür kullanan vatandaşlar sattıkları ve kullandıkları kömürlere ait fatura,TSE uygunluk belgesi ve analiz raporlarını mutlaka denetim ekiplerine göstermek zorunda.
- Kalorifer kazanlarında kullanılan sıvı yakıtın yüzde 1,5 kükürtlü özel kalorifer yakıtı kullanılması zorunlu. Yüksek kükürtlü fuel oil sanayi tesislerinin hava kalitesinin izin belgesini İl Çevre ve Orman Müdürüğü’nden almaları gerekiyor.
ADANA - İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2004 Cuma 02:15:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?