2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana çiftçisi pamuk fiyatlarını bekliyor

Türkiye’nin tekstil sanayiinde ihtiyaç duyduğu pamuk ve yağ sanayiinde kullandığı pamuk çekirdeğinin (çiğit) temini için Güneydoğu Anadolu Projesi’nin de (GAP) devreye girmesine rağmen, üretimi yetmediği için yurt dışından her yıl 500 bin ton pamuk ithal ettiğine dikkat çeken Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru, "Eğer Hükümet, kendi üreticisine gereken desteği verirse 2 yıl içinde Türkiye pamukta kendi kendine yetecek duruma gelecektir" dedi.


Pamuk üreticisinin, 2004 pamuk hasad sezonu açılmasına rağmen halen 2003 yılından kalan 6 centlik pamuk teşvik primlerini alamadığını ve yabancılarla rekabet edemediğini ifade eden Başkan Cumali Doğru, "Bugün rakibimiz olan ABD pamuk üreticisine kilo başına 32 cent, Yunanistan ise 46 centi, üstelik peşin olarak verdi. Biz de ise hala ne bu yılın alım fiyatı açıklandı, ne de geçen yıldan kalan primler verildi. Bu şartlarda pamuk üreticisi rekabet edemez. Bu yüzden Türkiye yılda 500 bin ton pamuk ithal eder, 850 milyon dolar dışarıya döviz kazandırır duruma getirildi. Bir taraftan ayda 5 milyar dolar ticaret açığı olan tarım ülkemizde yılda 850 milyon dolarlık pamuk ithal edilmesi sadece tartışılması değil sorgulanması da gereken bir durumdur. 2 milyon ton lif pamuk potansiyeline sahip Türkiye’de pamuk ekim alanlarının gelişmemesi sadece tekstil sanayiine değil yağlı tohum işleyen sektöre de zarardır. Pamuk ekim alanları genişlerse her iki sektör gibi üretici de rahatlayacaktır"diye konuştu.


Hükümetin bu yıl çeltikte ve mısırda uyguladığı dış ticaret politikalarını doğru bularak desteklediklerini de belirten Başkan Doğru, "Eğer bu politikalar iki yıl süreyle devam ettirilirse Türkiye tükettiği mısırı, çeltiği kendisi üretecektir. Aynı durumun pamukta da uygulamaya konulmasını bekliyoruz. Bir zamanlar 3 milyon dekarda pamuk üretimi yapılan ülkemizde bu rakam son 5 yılda 300 bin dekara inmiştir. Son iki yıldaki kıpırdanma ise bu rakamı 350-400 bin dekarlar seviyesine çekmiştir. Ancak, üretici bu yıl da yeşil kurt zararlısı yüzünden mağdur olmuştur. CMO (Genetik Modifiye) tohumlar kullanılmadığı için zararlıya karşı mevcut ilaçlarla başarı sağlanamamıştır. Bitki üzerindeki zarar nedeniyle maliyet yükselmiş, verim de düşecektir"şeklinde konuştu.


Pamuk alım fiyatlarıyla ilgili Hükemetin şu ana kadar sessiz kalmasını da eleştiren Doğru, Çukurova’nın en büyük kütlü pamuk alıcısı Çukobirlik’in ise önümüzdeki günlerde dünya piyasalarına bakarak avans fiyatını açıklayacağını belirterek, "Çukobirlik, piyasayı çok yakından takip ediyor. İnanıyorum ki, verecekleri en yüksek fiyatı açıklayacaklardır. Zaten,Çukobirlik avans fiyat açıkladıktan sonra dünya piyasalarındaki artışı ortaklarına yansıtarak görevini yapıyor" dedi.

ADANA (İHA) -
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2004 Pazar 15:02:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?