3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Adana depreminin 10. yılı

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, 27 Haziran 1998‘de yaşanan merkezi Ceyhan olan Adana depreminin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen yapı sektörünün halen kuralsızlıklarla yürütüldüğünü bildirdi.

Kamışlı, yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, plansız yapılaşmanın devam ettiğine dikkat çekerek, "Deprem riskini de gözeten planlı kentleşme disiplinini imar rantı uğruna 50 yıldır terk eden Türkiye‘de, yaşanan 17 Ağustos ve 27 Haziran depremi uyarıcı olamamıştır. Felaketin temel nedenleri arasında; plansız, bilimdışı planlara dayalı yasal ve kaçak yapılaşma, denetimsiz inşaatlar, ihmaller, yapı üretimindeki teknik eksiklikler, depreme dayanıklı yapı geleneklerinden ders almayan tasarım ve uygulamalar yer almıştır" dedi.

"Afet risklerinin belirlenmesi ve afet zararlarının azaltılması, güvenli çevrede güvenlik içinde yaşam alanlarının hazırlanması; kamu yöneticilerinin, bilim çevrelerinin ve meslek örgütlerinin toplumun önünde önemli bir görev olarak durmalıdır" diyen Bekir Kamışlı şunları kaydetti:

"Türkiye bir deprem ülkesi olmakla birlikte aynı zamanda mimarlık ve kent kültürü bakımından da dünyanın en zengin birikimlerini taşıyan bir yapı ve yerleşme tarihi ülkesidir. Ne var ki, ülkemizin bu eşsiz olanağına rağmen tarihsel birikimleri gözetmeyen, kimliksiz ve köksüz bir modernitenin egemen olduğu mimarlık, mühendislik ve şehircilik anlayışının depremi felakete dönüştüren sonuçları hala sorgulanmamaktadır. Depremin 10. yılında, yasal ve yönetsel imar düzeni ile eğitim sistemi hala 1998 Ceyhan Depreminin felaketini hazırlayan seviyededir. Böylesine bir aymazlığın kökeninde ise ulusal ekonominin ve son yıllarda da küresel ekonomik ilişkilerin, üretim yerine imar rantı gelirlerine bağımlı kılınmış olmasıdır. Ülkemiz, ekonomik beklentilerini sadece arsa, arazi ve emlak kazançlarını maksimize etme politikalarından kurtaramadığı sürece, depremi de gözeten çağdaş, kimlikli ve güvenli bir yapılaşma ortamı ile şehircilik uygarlığına kolay kavuşamayacaktır. Buradan görevlileri bir kez daha uyarıyoruz sorumluluklarının gereğini yapmalarını istiyoruz."

.
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 14:35:41
Güncelleme :26 Haziran 2008 Perşembe 14:44:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?