3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Adana kuraklıkta Avrupa'da ilk 10'da

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, ormanların yüzeysel akışla kaybedilen su miktarını, çıplak toprağa kıyasla 15-20 kat kadar azalttığını, ormanların suyu saklayan, damla damla harcayan bir hazine olduğunu söyledi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, AB İstatistik Kurumu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Adana'nın Avrupa'da en az yağmur alan 10 kent arasında yer aldığını belirterek,
Türkiye'de en az yağış alan 6 kentin ise sırasıyla Adana, İzmir, Manisa, Antalya, Konya ve Gaziantep olduğunun belirlendiğini söyledi.

İnsanoğlunun, yüzyıllardan beri doğaya hakim olma ve yönetme isteğiyle kendi çıkarları doğrultusunda düşüncesizce doğayı tahrip ettiğini belirten Yılmaz, bunun sonucu olarak insanlığın; yüzyılın en büyük tehdidi küresel iklim değişikliği ve onun sonucu olan kuraklık tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Gelecekte ülke ve bölge için beklenen en önemli sorunlardan birisinin su sorunu olacağına dikkat çeken Yılmaz, "Bu nedenle Türkiye'de su kaynakları, kuraklık ve çölleşme üzerindeki etkileri izlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Su kaynaklarının varlığı, çevresindeki ormanların varlığı ile sürekli kalabilir. Ormanlar suyu saklayan, damla damla harcayan bir hazinedir, kar ve yağmuru yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, selleri ve taşkınları önler, yeraltı sularının oluşmasına yardım eder. Ormanlar binlerce yılda oluşan toprağı, kökleriyle tutarak erozyonu önlüyor. Bitki örtüsü ve toprak içerisinde karbonu depolayarak iklim üzerinde olumlu etki sağlayan ormanlar su buharını yoğunlaştırarak yağmura dönüştürürken, rüzgarın hızını kesiyor, sıcak ve soğuk havayı dengeliyor, kısaca ormanlar doğal dengenin korunması açısından çok büyük önem taşıyor" dedi.

Seyfettin Yılmaz, Adana Orman Bölge Müdürlüğü olarak daha fazla oksijen üretmek, daha fazla karbon emisyonu tutmak, su ve toprak dengesini daha iyi muhafaza etmek için sorumluluk sahalarında baltalık olarak işletilen ormanları büyümeye bırakarak, koruya tahvil çalışmalarına hız verdiklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 14:24:19
Güncelleme :26 Eylül 2008 Cuma 14:35:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?