3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Adana marulu Avrupa pazarında

Adana'nın Yüreğir ilçesi Sazak köyündeki seralarda yetiştirilen marullar, Avrupa'nın ünlü marketlerinde satılıyor.

Rusya ve birçok Avrupa ülkesine ihraç edilen göbek marul büyük talep görüyor.


Adana'da üretilen özellikle yeşil sebzeler, başta Rusya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde marketlerde satışa sunuluyor. Merkez Yüreğir ilçesi Sazak köyünde 7 yıl önce kurulan seralar ovaya yayıldı. Yüzlerce dekar alandaki seralarda yörenin klasik ürünleri yerini göbek marul, kırmızı lahana, brokoli ve lolorosso gibi yeşilliklere bıraktı.

Adana'da yetiştirilen bu ürünler Fransa, Almanya, Polonya, Romanya, Macaristan, Hollanda ve İtalya'ya ihraç ediliyor. Adana'da yetiştirilen marul ve çeşitleri
Avrupa'daki Burger King'lerde ve Mc Donald'slarda tüketiliyor.


Dilekpınar Şirketi Genel Müdürü Eyüp Tekdemir, sera ve açık alanda yetiştirdikleri marulları Türkiye'deki Mcdonald'slara da verdiklerini ve büyük talep olduğunu belirterek, ürünlerin ihracatçı firmalar kanalıyla birçok Avrupa ülkesine gönderildiğini, ayrıca marul hasadından sonra aynı tarlalarda mısır ekimi yapılabildiğini ve bu mısırın birinci ürün olarak değerlendiğini söyledi.


Avrupa ülkelerine ihracatı gerçekleştiren Leo Dış Ticaret yetkilisi Utku Özyürek ise, bölgede yetiştirilen ürünlerin kalitesinin çok iyi olduğunu, bu kalitede ürünleri başka yerlerde bulamadıklarını belirterek, en büyük sorunun ambalajlamada yaşandığını ve büyük çaplı soğuk hava depo tesislerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu alanda büyük ihracat potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Özyürek, ihracatın artırılması için önümüzdeki dönemlerde kontratlı üretime geçeceklerini söyledi. Özyürek, "İspanya
sadece göbek marulun Avrupa ve Rusya ihracatından yılda 3,5-4 milyar dolar gelir sağlıyor.

İspanya, Rusya'ya uzak olmasına rağmen bu pazara hakim. Ülkemizde mazot fiyatlarının çok yüksek olması ve Karadeniz'den gemiyle yapılan nakliye işinin çok aksak çalışması nedeniyle Rusya pazarını başka ülkelere kaptırdık. Devletimizin bu konularda üreticiye ve ihracatçı firmalara yardımcı olması halinde sadece göbek marul üretimi ve ihracatından büyük kazançlar sağlayabiliriz" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 11:03:39
Güncelleme :20 Aralık 2008 Cumartesi 11:08:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?