6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADANA

Adana Müsiad, 9 günlük tatile tepki gösterdi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Mustafa Çalışkan, 9 günlük bayram tatillerinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için çok lüks ve gereksiz olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan MÜSİAD Adana Şube Başkanı Mustafa Çalışkan, ülkemizde son bir yıldır yaşananların ekonominin iyi gittiğini gösterdiğini söyledi.

Ülkedeki yatırımcı, ihracatçıların dört bir yandan işlerine sarıldığını belirten Başkan Çalışkan, "Fakat uzun yıllardır yaşadığımız bir tatil sorunumuz var. Ramazan Bayramı’nın 3.5 gün, Kurban Bayramı’nın 4.5 gün tatil olması ve araya hafta sonu tatillerinin girmesi nedeniyle hemen hemen her yıl bu tatiller 9’ar güne uzatılıyor. Bu durum ülkemiz insanının normalden daha uzun bir tatil yapmasını sağlamaktadır. Halbuki gelişmiş ekonomilerde insanın çalışması temel olduğundan bizim gibi henüz gelişmekte olan ülkelerde bu kadar tatile ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Şu an ülkemizin gayri safi milli hasılası tahminen 184 milyar dolar. 2 tatili 9’ar günden 18 gün olarak düşündüğümüzde ekonomimizde 10 milyar dolarlık bir kayba sebep olmaktadır. Bizim için 1 milyar dolar bile çok önemli iken, 10 milyar dolarlık kayıp göz ardı edilmemelidir" dedi.

Ramazan Bayramı tatilinin 2 güne, Kurban Bayramı tatilinin de 3 güne düşürülmesini öneren Başkan Çalışkan, "Yani normal tatilin birer gün kısaltılması ve yarım günlük arife günü tatilinin kaldırılmasıdır. Artık pazar günü dahi bir çok esnaf işyerini açık tutuyor. Dolayısıyla ’İnsanlar bayram alışverişini arife günü yapacak’ şeklindeki düşünceden kurtulmalıyız. İnsanlarımız ayrıca saat 22.00’a kadar açık olan mağazalardan da alışverişlerini yapabilir. Biz insanlar bayram yapmasın demiyoruz. Ama bizim gibi gelişmekte olan bir ülkede 10 milyarlık kayıp çok büyük bir kayıptır. Bu konuda yetkililerden ilgi bekliyoruz" şeklinde konuştu.

MEHMET KAYMAK-ADANA (İHA)
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2003 Çarşamba 11:45:08
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 20:14:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?