4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Adana sanata ve sanatçıya doyacak

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin organizesinde 8-14 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan 16. Altın Koza Film Festivali kapsamında 9 salonda 177 film 300 kez Adanalılarla buluşacak.

Belediye encümen salonunda gerçekleştirilen 16. Altın Koza Film Festivali'nin tanıtım toplantısında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, ilki 1969 yılında yapılan Altın Koza Film Festivali'nin 40 yaşına girdiğini ancak çoğu kez yapılamadığı için bu yıl 16'ncısının yapıldığını söyledi. Durak, bu yıl PTT'nin ilk kez Altın Koza pulu yaptığını, sanatçı Cahit Berkay'ın Altın Koza marşı yaptığını kaydetti.

16. Altın Koza Uzun Metrajlı Film Yarışması kısmında jüri başkanlığını Cannes Film Festivali'nde de jüri üyeliği yapan ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yapacağını açıklayan Durak, "Ceylan artık dünyaca tanınan bir yönetmen. Onun Altın Koza Film Festivali'nde jüri başkanlığı yapacak olması festival için çok önemli" dedi.

Durak, bu yıl onur ödülü bölümünde Türk Sineması'na yön veren en önemli yönetmenlerden Ömer Lütfi Akad, Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncularından Filiz Akın ve Yusuf Sezgin ile yaptığı film müzikleriyle Türk Sineması'na katkı sağlayan Cahit Berkay'ın ödüle layık görüldüğünü kaydetti. Durak, festivalin bu yıl bütçesinin yaklaşık 5 milyon TL olduğunu, Kültür Bakanlığı'nın Altın Portakal Film Festivali'ne kendilerinden en az 5 kat fazla para aktardığını vurguladı.

Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü Fevzi Acevit ise, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği 16. Altın Koza Film Festivali'nin ilk kez 1969 yılında "Altın Koza Film Şenliği" adıyla düzenlendiğini ve günümüze kadar aralıklarla yapıldığını ifade etti.

Altın Koza Film Festivali'nin o tarihten bu yana her yıl zenginleşen içeriğiyle ülkenin en önemli kültür-sanat etkinliklerinden biri haline geldiğini belirten Acevit, "Bu yıl 16'ncısı gerçekleştirilecek festival, aynı zamanda 40. yaşını da kutluyor.Festivalde her yıl olduğu gibi bu yıl da ulusal, uluslararası yarışmalar ve gösterim bölümü izleyicilerle buluşacak. Festival, dünya ve Akdeniz sinemasının seçkin örnekleri, dünyada ve ülkemizde üretilmiş kısa filmler ve belgesellerle izleyicilere bir sinema şöleni yaşatacak. Festivalin yarışma bölümü; Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması, Öğrenci Filmleri Yarışması ve Uluslararası Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'ndan oluşacak. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Türkiye'de son bir yıl içinde üretilen uzun metrajlı filmler yarışacak. Öğrenci Filmleri Yarışması'nda ise, Güzel Sanatlar ve İletişim Fakülteleri'nde öğrenim gören öğrencilerin ürettiği kısa filmler jüri karşısına çıkacak. Uluslararası Akdeniz Kısa Film Yarışması'nda Akdeniz havzasında üretilen kısa filmler Altın Koza için yarışacak" diye konuştu

Acevit, Türk Sineması'na oyuncu ve yönetmen olarak damgasını vurmuş önemli isimlere verilen Onur Ödülleri'nin ise düzenlenen özel bir geceyle sahiplerini bulacağını, gecede söz konusu isimlerin filmlerinden oluşan özel bir seçkinin de izleyicilerle buluşacağını anlattı. Acevit, "Filiz Akın ve Yusuf Sezgin ile yaptığı film müzikleriyle Türk Sineması'na katkı sağlayan Cahit Berkay ödüle layık görüldü" dedi. Acevit, ödüllerin ise sahiplerine 11 Haziran 2009 tarihinde Park Zirve'de yapılacak festival balosuyla takdim edileceğini, gecenin sunuculuğunu Ayşenur Yazıcı'nın üstleneceğini, törenin ardından Yeni Türkü'nün sahne alacağını belirtti.

"ALTIN KOZA'DA 12 FİLM YARIŞACAK"

Altın Koza Film Festivali kapsamında her yıl düzenlenen ve son bir yıl içinde çekilen Türk filmlerinin kabul edildiği "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması"nda 12 filmin yarışacağının altını çizen Acevit, şöyle devam etti:

"Festival Kurulu'nun yaptığı ön değerlendirme sonucu Erden Kıral'ın 'Vicdan', Pelin Esmer'in '11'e 10 Kala', Cemal Şan'ın 'Dilber'in Sekiz Günü', Ümit Ünal'ın 'Gölgesizler', Murat Düzgünoğlu'nun 'Hayatın Tuzu', Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın 'İki Dil Bir Bavul', Aslı Özge'nin 'Köprüdekiler', Atalay Taşdiken'in 'Momo-Kızkardeşim', Yeşim Ustaoğlu'nun 'Pandora'nın Kutusu', Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Pus', Semih Kaplanoğlu'nun 'Süt', Mahmut Fazıl Coşkun'un 'Uzak İhtimal' adlı filmleri Büyük Jüri önüne çıkacak."

Acevit, festival kapsamında Büyük Jüri En İyi Film Ödülü'ne 250 bin TL, Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü'ne 50 bin TL ve En İyi Yönetmen Ödülü'ne 50 bin TL, En İyi Senaryo Ödülü'ne 15 bin TL, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'ne 15 bin TL ve En İyi Müzik Ödülü'ne 15 bin TL ödül verileceğini açıkladı. Festival izleyicilerinin belirleyeceği bir filme ise Adana İzleyici Jürisi En İyi Film Ödülü ve 50 bin TL ödül verileceğini dile getiren Acevit, ödüllerin ise 13 Haziran 2009 Cumartesi günü düzenlenecek törenle sahiplerini bulacağını kaydetti.

Acevit, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nın jüri başkanlığını Nuri Bile Ceylan'ın yapacağını, jüri üyelerinin ise yazar Fürüzan, oyuncular Meltem Cumbul, Özgü Namal, ve Bulut Aras, yönetmen Özcan Alper, görüntü yönetmeni Uğur İçbak, müzisyen Mazlum Çimen ve sinema yazarı Zeynep Tüy Akbal'dan oluştuğunu söyledi.

"9 SALONDA 177 FİLM 300 KEZ ADANALILARLA BULUŞACAK"

Festivali kapsamında Uzak Doğu ülkelerinden Güney Amerika'ya, İran'dan ABD'ye kadar birbirinden farklı pek çok ülkelerden ödüllü filmlerin gösterime sunulacağına dikkat çeken Acevit, şunları kaydetti:

"Festivalin Dünya Sineması Bölümü'nde gösterilecek İngiltere, Fransa ve Cezayir ortak yapımı 'London River', yönetmen Rachid Bouchareb imzasını taşıyor. Film, 2009 Berlin Film Festivali Ekümenik Jüri Mansiyon Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü sahibi. Yönetmenliğini Rune Denstad Langlo'nun üstlendiği, komedi-drama türündeki 'Kuzey-North' ise, Arjantin-Amerika yapımı ve 2009 Berlin Film Festivali Panorama Bölümü Fipresci Ödülü'nün sahibi. Jerzy Skolimovski'nin Polonya-Fransa ortak yapımı, drama türündeki filmi 'Anna'yla Dört Gece-Four Nights With Anna', Polonya Film Festivali'nde mansiyon, En İyi Prodüksiyon ve En İyi Müzik ödüllerinin sahibi. Festival boyunca Cinebonus Sinemaları, Cemalpaşa ve Reşatbey Arıplex Sinemaları, Metropol Sinemaları, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu ve Adana Valiliği Kültür ve Sanat Merkezi olmak üzere toplam 9 salonda, yaklaşık 177 film 300 kez gösterilecek."

Acevit, "Okullar Sinemada, Sinema Okullarda" bölümünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan anlaşma gereği salonu olan 164 okulda öğrencilere uygun filmlerin gösterime gireceğini vurgulayarak, "İlkini geçen yıl başlattığımız bu uygulama sonucunda 60 bin öğrenciye sinema izlettik. Bu yıl ise hedefimiz 100 bin öğrenciye ulaşmak. Hiç sinemaya gitmemiş öğrencileri sinema ile buluşturacağız" diye konuştu.

Festivali kapsamında İran Sineması'na özel bir bölüm ayrıldığını vurgulayan Acevit, "Eltın Koza Film Festivali'nin 'Gösterim Bölümü' kapsamında yer alan başlıklardan biri de 'İran Sineması' olacak. Adanalılar bu gösterimde İran sinemasının seçkin filmlerini izleme imkanı bulacak" dedi.

"ADANALI SANATA VE SANATÇIYA DOYACAK"

8 Haziran'da başlayacak 16. Altın Koza Film Festivali'nin ilk gününde okullarda ve sinemalarda gösterim olacağını, ikinci gününde ise yine okullarda ve sinemalarda ücretsiz film gösterimi olacağını, akşam üzeri ise yüzlerce sanatçının Adana'ya geleceğinin altını çizen Acevit, şunları söyledi:

"2. gün akşamı Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda Şebnem Dönmez'in sunuculuğunda açılış yapılacak. Festivalin 3. gününde ise gelen sanatçılar Sabap Atatürk Parkı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk koyacak. Ardından akşam üzeri saat 17.00'de 'Sevgi korteji' gerçekleşerek, sanatçılarla halk buluşacak. Aynı günün akşamında Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda ise 'Sinema Dayanışma Gecesi' düzenlenecek. Bu gecede Ferhat Göçer konser verecek. 4. gün ise onur ödülleri sahiplerini bulacak. 5. gününde film yarışmasında ödüller sahiplerini bulacak. Bütün bu etkinlikler kapsamında Adanalı sanata ve sanatçıya doyacak."

Altın Koza Film Festivali Öğrenci ve Engelliler Koordinatörü Haluk Uygun ise, festivalin "Sinema Engel Tanımaz" bölümünde çok sayıda engellinin özel hazırlanan salonda sinema ile buluşacağını kaydetti. Uygun, ilk kez Altın Koza Film Festivali'nde 2 yıl önce görme engellilerin sinema izlemesine yönelik başlatılan çalışmanın bu yıl diğer engellileri de kapsayacağını belirterek, "Engellilerle engelsizler birlikte sinema izleme keyfine varacak. Engelliler Büyükşehir Belediyesi engelli otobüsleri ile sinemaya taşınacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 16:02:46
Güncelleme :26 Mayıs 2009 Salı 16:12:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?