2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana sanayi envanteri çıkarıldı

ADANA SANAYİ ENVANTERİ ÇIKARILDI

Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Adana Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi (ÜSAM) işbirliğinde, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın “Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında desteğiyle gerçekleştirilen proje ile Adana Sanayisi’nin envanteri ortaya çıkarıldı.

ADASO ve ÜSAM’ın yanısıra KOSGEB, TTGV ve TECHNOSCOPE’nin proje ortağı olarak görev aldığı “Rekabet Edebilirlik Açısından Adana Sanayisinin Teknolojik Yüksek Envanterlerinin Belirlenmesi” projesi çalışmaları tamamlandı.

ADASO Yönetim Kurulu üyesi ve Adana ÜSAM Başkanı Fırat Karalı, ÜSAM Genel Koordinatörü ve Proje Sorumlusu Prof. Dr. Hamit Serbest ile yaptığı açıklamada, sanayi envanteri projesi sonuçları ile ilgili bilgi verdi.

ADASO Yönetim Kurulu üyesi ve Adana ÜSAM Başkanı Fırat Karalı, Adana’da faaliyet gösteren sanayi firmalarının rekabet edebilirlik açısından teknolojik yetenek düzeyi belirlenerek geleceğe dönük stratejilerin ve politikaların oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen proje ile Adana’nın kalkınmasında sinerjik etki yaratabilecek işbirlikleri ve ortaklıkların kurulmasının hedeflendiğini söyledi.

EN FAZLA FİRMA GIDA SEKTÖRÜNDE

Adana’da en fazla firma sayısına sahip sektörlerin sırasıyla gıda, metal, inşaat ve tekstil (giyim) olduğunu belirten Karalı, ağırlıklı olarak seri üretim yapan Adana Sanayisi’nin daha çok geleneksel teknolojiler kullandığı ve mekanizasyon aşamasına yeterli düzeyde geçmediğinin ortaya çıktığını bildirdi.

Karalı, Adana’da faaliyet gösteren firmaların, yüzde 70’inin yirmi yıllık geçmişe sahip olduğunu, proje kapsamında incelenen 901 firmadan 581’inin 1990 sonrasında kurulduğunu belirtti. Karalı, sanayi firmalarının yüzde 69,8’inin limited şirket, sermaye yapısı bakımından ise yüzde 53.3’ünün aile şirketi olduğunu, alan bakımından en küçüğünün 25 metrekare, en büyüğünün ise 68 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunun saptandığını ifade etti.

ARA MALI ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

ADASO Yönetim Kurulu üyesi ve ÜSAM Başkanı Fırat Karalı, sanayi firmalarının müşteri profilinin ağırlıklı olarak sanayi ve ticaret işletmelerinden oluştuğunu ve üretim işletmelerine girdi veya ara malı sağlayan firmalar olarak faaliyet gösterdiklerini vurguladı.

Karalı’nın açıkladığı proje sonuçlarına göre, 2007–2009 yılları arasında önemli bir istihdam artışı sağlanmadı. 2009 yılında toplam çalışan sayısı 33.055 kişi, firma başına ortalama çalışan sayısı ise 39 kişi oldu. Firmalarda 1.489 mühendis, 468 teknisyen istihdam edildiği, en çok istihdam edilen sektörlerin metal ve inşaat olduğu belirlendi.

Firmaların yüzde 32.6’sında sürekli, yüzde 27’sinde ise aralıklı üretim yapıldığı, yüzde 34,2’sinin Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD), yüzde 26,9’unun Bilgisayar Destekli Üretim Sistemi'ne (CAM) sahip olduğu saptandı.

İleri imalat teknolojilerinin kullanımı açısından metal, tarım makineleri ve kağıt ürünleri imalatı ile basım yayım ve reklam sektörleri ön plana çıktı, 37 firmanın endüstriyel robota sahip olduğu, ancak ağırlıklı olarak malzeme taşımada kullanıldığı belirlendi.

Firmalardan 224’ü tarafından e-ticaret yapıldığı, 311 firmanın kalite kontrol bölümü ve laboratuarının bulunduğu, bunlardan 64 firma laboratuarının akredite olduğu,158 firmanın ISO 9001, 20 firmanın CE, 10 firmanın OHSAS 18001 ve 13 firmanın ise HACCP belgesine sahip olduğu ortaya çıktı.

HER 100 FİRMADAN SADECE 14’ÜNDE AR-GE BÖLÜMÜ VAR

ADASO Yönetim Kurulu üyesi ve ÜSAM Başkanı Fırat Karalı, Adana’daki sanayi firmalarında araştırma geliştirme çalışmalarının çok düşük seviyede bulunduğu gerçeğinin projeyle gözler önüne serildiğini bildirdi.

Firmaların yalnızca 128’inde AR-GE bölümünün mevcut olduğunu ve her 100 firmadan ancak 14’ünde araştırma geliştirme faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini belirten Karalı, 52 firmanın ise başka kuruluşlarla ortak proje gerçekleştirdiğinin belirlendiğini kaydetti.

Sanayi firmalarının yıllık toplam atık miktarının çoğunluğu su ve demir dışı metalar olmak üzere 6 milyon 404 bin 940 ton olduğunu ifade eden Karalı, “Günümüzde sürdürülebilir kalkınma açısından önem arz eden ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi, özünde doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan, risk analizleri tabanında kurulan firmalara yönelik bir yönetim modelidir. Adana’daki firmaların yalnızca 61’nin bu konuda faaliyet gösterdiği belirlenmiştir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2011 Pazartesi 12:58:04
Güncelleme :14 Şubat 2011 Pazartesi 13:17:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?