2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana SSK'da trajikomik skandal

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK), kendisine verilen dilekçeye 10 yıl sonra cevap vermesi sonucu mağdur olan vatandaş, hatanın Tahsis Daire Başkanlığı'nca düzeltilmesiyle emeklilik hakkına kavuştu. Emeklilik cüzdanına kavuşan trajikomik skandalın mağduru Ahmet Genç, "Dilerim bu tür hatalar bir daha olmaz, başkaları üzülmez" diye konuştu.


Adana'nın merkez Seyhan İlçesi'nde oturan Ahmet Genç (45), primlerini yatırarak emekliliği hak ettiği halde SSK Adana Bölge Müdürlüğü'nün "Primlerinizi ne kadar da yatırmış olsanız da 10 yıl önce verdiğiniz dilekçeye istinaden emekli talebiniz reddedildi" cevabıyla karşılaşmıştı.

Konunun medyada yer almasının ardından harekete geçen SSK Tahsis Daire Başkanlığı'nın, yanlışı düzelterek, mağdurun yatırdığı primlerin geçerliliğine karar verilmesi sonucu emeklilik hakkına kavuşan Genç, yapılan işlemlerden sonra emekli edildi. Emekli karnesini alan Genç, "Verilen şok cevapla birlikte yıkılmıştım. Aylarca da bunun üzüntüsünü yaşadım; ama çok şükür yapılan hata düzeltilerek hakkım iade edildi. Bu konuyla ilgilenen başta basın kuruluşları olmak üzere yetkililere teşekkür ediyorum. Ben üzüldüm; ama dilerim bu tür hatalar bir daha olmaz, başkası da üzülmez" diye konuştu.


Hakkını aramak için başlattığı davasından da artık vazgeçeceğini belirten Genç, "Manevi zararımın yanı sıra açtığım davadan dolayı maddi kaybım da oldu; ama emeklilik hakkım verildiği için davamdan da vazgeçiyorum" şeklinde konuştu.


15.11.1993 tarihinde SSK Adana Bölge Müdürlüğü'ne "İsteğe Bağlı Tarım Sigortası" için müracaat eden ve ayni tarihte girişi yapılan Ahmet Genç, bir yıl sonra bu sigortanın iptali için dilekçe vermiş; ancak cevap alamamıştı. Dilekçesine cevap gelmeyince primlerini yatırmaya devam eden Genç, 5 bin iş gününü doldurduktan sonra, 16.04.2003 tarihinde de emekli olmak için SSK Bölge Müdürlüğü'ne müracaat edince, 27.02.2004 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Adana Sigorta İl Müdürlüğü'nden gönderilen "Dosyanızın tetkikinde 15.11.1993 tarihinde tarım kabulü müracaatı yaptırmış iseniz de 13.01.1994 tarihinde de tarım müracaatı iptali için dilekçe verdiğinizden 01.01.1994 - 16.04.2003 tarihine kadar yatırmış olduğunuz tarım dilekçenize istinaden iptal edilmesinden dolayı 16.04.2003 tarihli emeklilik talebiniz reddedilmiştir. 5 bin günü doldurup yeniden müracaatınız halinde gerekli işlem yapılacaktır" cevabı ile şok olmuştu. Genç, hakkını aramak için İş Mahkemesi'ne tespit davası açmıştı.

MEHMET KAYMAK - ADANA (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2004 Çarşamba 20:50:10
Güncelleme :21 Nisan 2004 Çarşamba 20:52:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?