2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana turizmi masaya yatırıldı

Zaimoğlu Oteli’ndeki "Türkiye’nin 2010 Turizm Vizyonunda Adana’nın Yeri" konulu toplantıya Adana Milletvekili Ziyaettin Yağcı, Vali Kemal Önal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, ilçe belediyeleri, Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Sanayi Odası (ASO), Adana Ticaret Borsası (ATB), Adana’da yerleşik oteller ile sivil toplum örgütlerinin ve sektörün önde gelen temsilcileri katıldı.

Toplantının Açış konuşmasını yapan ADSİAD Başkanı Süleyman Onatça, Çukurova’nın ve Doğu Akdeniz’in turizm pastasından yeterince pay alamamasının önemli bir eksiklik olduğunu vurguladı ve amaçlarının bunu telafiye dönük bir çalışma ile yol haritasının belirlenmesi olduğunu söyledi.

Vali Kemal Önal da, tatil dönemine rağmen toplantıya gösterilen yoğun ilgiyi "heyecan verici ve umutlarımı artırdı" şeklinde değerlendirerek konuşmasına başladı. Adana’nın tarihi yapısı, iklimi ve bereketli toprakları ile her zaman cazibe merkezi olduğunu ifade eden Önal, "Bunda bir terslik var" sözleriyle turizmden alınan payı sorguladı. Altyapı ve ulaşım eksiklikleri bulunduğunu belirten Önal, Hatay ve Mersin illeri ile işbirliğinin gerekliliğine işaret etti ve "Bu üç il birbirlerinin sırtına bakmamalı. Birlik şart" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı ve içine Doğu Akdeniz’in de alındığı turizmin geliştirilmesine yönelik projede Adana’nın kendi bölgesi için öncülük etmesi gerektiğini belirten Önal, Avrupa’dan başlayıp İstanbul-Ankara ve daha sonra bu ucu Konya’dan Antalya’ya uzanan hızlandırılmış İpekyolu demiryolu hattının ikinci ucunun da Adana’ya getirilmesi yönünde gayret verdiklerini anlattı. Önal, "Adana’da bu çalışmadan yararlanmalı. Biz de üç vilayet olarak bunun için gayret veriyoruz. Bu çalışma ulaşım sorununun kısmen ortadan kaldırır. Bu konular bizim gücümüzü aşan projeler; ancak takip etmemiz gereken konular" diye konuştu.

Batı Akdeniz’e her yıl 5-6 milyon turistin geldiğini belirten Önal sözlerini şöyle sürdürdü:
"5-6 milyon turistin Adana’ya gelmeden dönmesini ilin valisi olarak değil bir vatandaş olarak da içime sindiremiyorum. Adana’da gösterecek bir şeylerin olduğunu ortaya koymak lazım. Ne yapılabilir bakmak lazım. Eski Adana’yı ortaya çıkarmak, yenileyip aslına uygun hale getirmek lazım. Bunu düşünce safhasından icraat safhasına getirmeliyiz. Herkes bu işin içinde olmalı. Tarihi Taşköprü, Tepebağ Mahallesi gibi tarihi önemi olan yerlerimiz var. Kalelerimiz meşhur; bunlar daha cazibeli hale getirilmeli. Adana artık yüzünü Karataş, Tuzla ve Yumurtalık’a dönmeli. Bunun başka bir yolu yok. Mersin’e de gidilsin; ancak buralar da görülsün. Kültür Merkezi bir yara. Hala temel safhasında. Bunun bitirilmesi lazım."

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise, konuşmasında sahillerin konut işgaline uğradığına dikkat çekti. 40 yıl önce batı istikametine giderken konaklayacak bir yerin zor bulunduğunu ancak 1980’li yılların başlarında 300 milyon dolarlık turizm gelirinin bugün 10 milyar doları aşmasının ise gelinen nokta bakımından sevindirici olduğunu ifade eden Durak, sahillerin yazlık konut işgali altında olmasını ise dezavantaj olarak yorumladı. Durak, "Büyükşehir Belediyesi olarak bize düşen görev ne ise yaparız" dedi.

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu da, turizm ve kültürü üniversitelerin ayrılmaz parçası olarak gördüklerini söyledi. Akınoğlu, Adana’da çok amfili kongre merkezlerinin bulunmamasının önemli bir eksiklik olduğunu dile getirdi. Yatak sayısının da düşük olduğunu belirten Akınoğlu, bu eksikliklerin giderilmesi ile birlikte tarihi ve kültürel yapısı ile Adana’nın turizmden daha çok pay alabileceğini vurguladı.

Sektörün öncülerinden Çukurova Turizm ve Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu toplantı sonunda slayt destekli olarak sorunları ve çözüm tekliflerini anlattı.
Toplantıdan çıkan sonuç bir dosya haline getirilip Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’ya sunulacağı bildirildi.

iha-adana
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2004 Perşembe 13:45:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?