30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Adana'da cumhuriyet yürüyüşü

Öğrenci ve öğretim üyelerinin katıldığı yürüyüşe vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. 'Çankaya'ya imam istemiyoruz' sloganının atıldığı yürüyüşte 2 kilometre uzunluğunda dev bir Türk bayrağı açıldı

Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) Atatürkçü Düşünce Kolu'nun düzenlediği 'cumhuriyet yürüyüşü'ne 10 bin kişi katıldı. Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu, üniversitelerin Atatürk ilkeleri yolunda öğrenci yetiştirmekten taviz vermeyeceğini belirterek, "Laiklik olmadan, demokrasi ve sosyal devlet olmaz. Önce laiklik, sonra demokrasi gereklidir" dedi. 

Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şubesi'nin de destek verdiği yürüyüş, ÇÜ Kültür Müdürlüğünün önünden başladı. Öğrenciler, öğretim üyeleri, personel ve vatandaşların aralarında yer aldığı binlerce kişi, marşlar eşliğinde 3 kilometre uzaklıktaki Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Bu sırada Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi'nin daha önce Ankara Tandoğan ve İstanbul Çağlayan'daki mitinglerde kullanılan 2 kilometre uzunluğundaki Türk bayrağı da açıldı. 

"Tayyip baksana, kaç kişiyiz saysana", "Çankaya'ya imam istemiyoruz", "Ne ABD ne AB, tam bağımsız Türkiye" sloganlarının atıldığı yürüyüşte seslendirilen "Memleketim" şarkısı, bazı katılımcıların ağlamasına neden oldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Rektör Akınoğlu şunları söyledi: 

"Türkiye'nin büyük devlet olmasından rahatsız olan karanlık güçler, bizi zayıf göstermeye çalışıyor. Irak gerçeğini yaşadık. Irak'ta bütünlüğü bozmak için her şey yapıldı, etnik kökene dayalı partiler açıldı. Bunu yapanlara sormak lazım, 'Ülkende zenci partisi var mı?' diye. Demokrasi camilerin üstüne bombalarla geldi. Sustuk. Kuzey Irak'ta bile sessizliğimizi muhafaza ettik. Türk ordusu, Kıbrıs'a girdiği gibi Irak'a da istediği zaman girer. Ordumuz ne zaman nereye kurşun sıkacağını çok iyi bilir."

Kadınların cumhuriyet coşkusu 

Üniversitede yürüyüşün gerçekleştirildiği saatte, 19 sivil toplum örgütü ve partinin oluşturduğu Ulusal Uyanış Platformu üyesi çoğunluğu kadın 300 kişi de, "Cumhuriyet Buluşması" adıyla bir araya geldi. Uğur Mumcu Meydanı'ndaki etkinlikte, ellerinde Türk bayraklarını sallayan kadınlar, hükümeti istifaya çağırırken, "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Çankaya yolları şeriata kapalı" sloganları attı.
Milliyet İnternet / DHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2007 Cuma 10:26:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?